Influența publicației europeană „EUreporter” scrie despre „fenomenul Șor” în contextul alegerilor parlamentare din Moldova

Sursa menționează că toate sondajele naționale de opinie desfășurate în Moldova demonstrează o creștere continuă a ratingului acestei formațiuni politice. „Experții presupun că dacă această dinamică se va...

Sursa menționează că toate sondajele naționale de opinie desfășurate în Moldova demonstrează o creștere continuă a ratingului acestei formațiuni politice. „Experții presupun că dacă această dinamică se va menține, Partidul ȘOR va depăși în mod sigur pragul electoral de 6% și va ajunge în Parlament. Candidații partidului au șanse mari de a învinge și în circumscripțiile uninominale. Este vorba în primul rând de însuși Ilan Șor care se bucură de o autoritate incontestabilă în rândul locuitorilor municipiului Orhei unde candidează”, transmite Breaking News cu referire la eureporter.co.

„EUreporter” menționează că nici chiar scandalul bancar cu o vechime de cinci ani nu influențează creșterea stabilă a popularității Partidului ȘOR și a liderului său. Publicația amintește că datorită depozițiilor lui Ilan Șor, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat pentru implicarea directă în „jaful secolului”. „EUreporter” atrage atenția asupra faptului că principalii critici ai lui Șor în Moldova sunt foștii colegi de partid ai lui Filat și membrii guvernului său corupt. „Astăzi, foștii acoliți ai lui Filat, membri ai guvernului său corupt, care fac parte din Blocul ACUM, îl acuză pe Șor că ar „cumpăra” alegătorii din bani furați. Șor nu a negat niciodată că utilizează mijloace financiare provenite din afacerile sale de familie pentru proiectele de infrastructură de la Orhei și proiectele sociale de susținere a persoanelor cu venituri reduse din toată țara. Iar proveniența acestor bani poate fi ușor verificată în actele de contabilitate”, scrie publicația europeană.

În același timp, sursa atrage atenția la scandalul recent iscat în jurul fiului lui Filat care locuiește la Londra. „Tânărul, deprins să trăiască pe picior larg, așa și nu a putut să explice proveniența sumei colosale de bani pe care îi cheltuiască pentru achiziționarea automobilelor de lux și arenda unui penthouse în centrul capitalei britanice. Este cunoscut doar faptul că banii vin de pe conturi din offshore, deschise pe insulele Caimane. Pentru alegătorii din Moldova este cert că bogăția enormă pe care o administrează fără griji fiului fostului funcționar de nivel înalt, condamnat pentru corupție, au o proveniență criminală. Ei fac legătură dintre viața de lux pe care o duce tânărul Filat cu miliardul furat,care așa și nu a fost identificat”, constată „EU reporter”.

Descriind „fenomenul Șor”, jurnaliștii europeni îl explică cu transformarea rapidă a Orheiului, sub conducerea lui Ilan Șor. „În doar trei ani, Orheiul s-a transformat într-un oraș cu adevărat european cu drumuri și trotuare reparate și curățate minuțios, iluminat în totalitate, cu parcuri și scuaruri amenajate, curți modernizate și cu un grandios centru de agrement – OrheiLand. După ce a rezolvat problemele cele mai stringente, Orheiul își permite și niște „extravaganțe” precum trotuarele încălzite iarna și călătorii gratuite în transportul public în orele de vârf. Pentru majoritatea moldovenilor termenul „Orhei” a devenit un simbol al dezvoltării rapide, reabilitarea infrastructurii, realizarea inițiativelor sociale”, scrie influenta publicație europeană.

Sursa accentuează că Ilan Șor evită agenda geopolitică, cea care este principala temă de luptă politică în Moldova de-am lungul ultimilor decenii. „O parte a clasei politice optează pentru apropierea de Rusia, cealaltă – pentru integrarea europeană. „Pro-europenii” sunt cu puțin în față. dar singura „Europă” care poate fi găsită în Moldova este la Orhei”, menționează „EU reporter”.

În opinia sursei, secretul succesului Partidului ȘOR se explică prin orientarea vădit socială a programului său. „El anunță despre construirea fără alternativă a statului social, luând ca bază pentru programul său socialismul scandinav. Formațiunea chiar intenționează să introducă un venit garantat de bază fiecărui cetățean moldovean. El apelează deseori la experiența din perioada sovietică, dându-și foarte bine seama că anume această perioadă, pe fonul apocalipsei post-sovietice este cea mai atractivă pentru majoritatea locuitorilor Moldovei. El chiar a restabilit și gospodăriile colective după modelul sovietic. Șor insistă asupra faptului că statul trebuie să deschidă întreprinderi industriale pentru crearea noilor locuri de muncă și să majoreze rapid veniturile la buget din contul introducerii monopolului de stat la importul produselor petroliere, tutunului și alcoolului. Toate aceste propuneri îi impresionează pe locuitorii Moldovei. La fel și faptul că Ilan Șor evită să se prezinte ca politician. Politicienii nu sunt populari astăzi în Moldova”, scrie publicația europeană.

Potrivit „EUreporter”, odată cu implicarea lui Ilan Șor în politică, în Moldova a început înnoirea treptată a clasei politice. „În țara, care de aproape 30 de ani nu poate ieși din criză îndelungată, a apărut a treia forță”, constată influenta publicație europeană.

In this article


Join the Conversation