Explicația șefului „Apă-Canal” Chișinău privind mirosului urât în Capitală

Mirosul urât din Chișinău și sursa acestuia au fost discutate astăzi la ședința de Guvern, transmite Breaking News cu referire la democracy.md. Directorul întreprinderii Apă Canal Chișinău, Valeriu...

Mirosul urât din Chișinău și sursa acestuia au fost discutate astăzi la ședința de Guvern, transmite Breaking News cu referire la democracy.md.

Directorul întreprinderii Apă Canal Chișinău, Valeriu Meșca, a declarat că mirosul din stația de epurare în prezent nu este atât de înțepător încât să perturbe viața cetățenilor.

Prezent la ședința Guvernului, directorul Apă-Canal a spus că mirosul neplăcut este cauzat de lipsa microorganismelor din nămol la Stația de Epurare. El a spus că situația nu se va schimba prea curând:

„Avem o situație destul de neplăcută, care se repetă an de an. Au fost găsite soluții de deshidratare a nămolului, dar nu s-a decis ce să facem cu el. Din anul 2009 până în 2018, pe teritoriul ACC, la stația de epurare s-au acumulat 760 de tone de nămol lichid. Deshidratarea nămolului cu geotubi a soluționat, nămolul s-a depozitat în lacurile de acumulare. Avem lacuri cu suprafețe imense pline cu nămol lichid. Nămolul din aceste lacuri continuă să fermenteze și eliminărilor neplăcut. În zilele când bate vântul, mirosul e împrăștiat pe tot orașul. Au fost cumpărate două centrifugi care deshidratează nămolul și este stocat pe platforme, e un nămol curat, fără resturi, preconizări împreună cu stații verzi să facem din el compost. Nămolul stocat de ani de zile acolo nu e problema ACC, dar a Primăriei municipiului Chișinău”, a precizat Valeriu Meșca.

Și apele uzate sunt o problemă. Deversările cu un mare conținut chimic vin de la întreprinderi. Conținutul de detergenți de 50 de ori mai mare decât normativele.

Premierul Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de acțiunile care au fost întreprinse până acum de Apă canal Chișinău pentru a elimina problema mirosului neplăcut.

In this article


Join the Conversation