Capitala este în prag de o catastrofă ecologică

Capitala este în prag de o catastrofă ecologică din cauza iresponsabilității autorităților municipale de până acum. La această concluzie a ajuns primarul general al capitalei, Ion Ceban, în...

Capitala este în prag de o catastrofă ecologică din cauza iresponsabilității autorităților municipale de până acum. La această concluzie a ajuns primarul general al capitalei, Ion Ceban, în urma unei vizite la depozitele de stocare a nămolului și platformelor de geotub.

Ceban spune că problema de mult o analizează, dar a vrut să prezinte public situația, care este în prezent.  „Din noiembrie tot avem în vizită specialiști din diverse țări, Rusia, România, Polonia, Turcia, Germania, Belarus care sunt gata să ne ajute, au luat probe și ne-au comunicat că o așa situație gravă nu au întâlnit nicăieri în Europa și în zona CSI. Iată de ce astăzi, am fost împreună cu presa și conducerea Apă Canal”, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ceban spune că nimeni nu a venit cu o soluție de lungă, de durată, iar problema este evitată fără a fi rezolvată de 10 ani.

Actualmente în cele trei lacuri de depozitare a nămolului cu o adâncime de 12 m, sunt circa 500 000 de m3 de nămol. Cantitatea a fost acumulată din anul 2012.

De asemenea, în cele 112 geotuburi, care au fost o soluție temporară, până în anul 2018, în prezent sunt stocate circa 58 000 m3  de nămol, geotuburile fiind conservate din motiv că nu mai există spațiu de stocare.

„Ca urmare, la începutul anului 2019 a fost pusă în funcțiune Staţia de deshidratare a nămolului, care are o capacitate de 70- 80 m3 de nămol zilnic. Nămolul deshidratat este depozitat pe teritoriul Staţiei de epurare a apelor uzate, în cele 3 lacuri de acumulare.

Soluția găsită pentru o perioadă scurtă, se întinde de câțiva ani. În prezent trebuie să găsim urgent o ieșire din situația creată, pentru a nu avea parte de o catastrofă epidemiologică”, mai precizează primarul general.

Astfel, până la 1 martie, Apă-Canal Chișinău, în urma consultărilor cu experții străini,  va veni cu un plan pentru lichidarea mirosurilor neplăcute și evitarea agravării situației.

In this article


Join the Conversation