Putin riscă să fie arestat la summitul BRICS

Premierul Alianței Democrate din Western Cape (provincie a Africii de Sud, cu capitala la Cape Town), Alan Winde, a avertizat că, dacă președintele rus Vladimir Putin va pune piciorul în...

Premierul Alianței Democrate din Western Cape (provincie a Africii de Sud, cu capitala la Cape Town), Alan Winde, a avertizat că, dacă președintele rus Vladimir Putin va pune piciorul în Western Cape, va fi arestat de către forțele de ordine locale.

”Noi, în calitate de guvern provincial, vom dispune ca acesta să fie arestat de către ofițerii noștri din cadrul Planului de avansare a aplicării legii (LEAP), finanțat de guvernul Western Cape. Dacă Serviciul de Poliție al Africii de Sud nu va fi instruit să acționeze, o vom face noi”, a declarat Winde joi.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru presupusa sa implicare în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Anunțul lui Winde vine la două zile după ce ANC, aflat la guvernare, a anunțat ”în mod eronat” că nu va mai fi membru al CPI. Președintele Cyril Ramaphosa a spus același lucru în timp ce vorbea marți alături de omologul său finlandez.

În timpul unei apariții comune în fața presei cu președintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö la Pretoria, Ramaphosa a declarat că ANC a decis că este ”prudent” ca Africa de Sud să se retragă din CPI.

”Partidul de guvernământ a decis încă o dată că ar trebui să existe o retragere”, a declarat Ramaphosa. Comentariile președintelui au fost făcute după conferința de patru zile a Comitetului Executiv Național (NEC) al ANC.

Secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, a declarat, într-o conferință de presă separată după reuniunea NEC, că a fost adoptată o rezoluție de retragere din CPI și că ANC ”trebuie doar să o pună în aplicare”.

”Conferința a spus că această CPI nu servește intereselor tuturor, ci doar unora”, a declarat Mbalula.

De asemenea, acesta a precizat că Statele Unite nu au fost semnatari ai CPI și nici ”toate marile puteri… care distrug lumea. Ele nu pot fi arestate, dar îi influențează pe alții să fie arestați”.

Atât președinția, cât și NEC au încercat de atunci să explice această gafă.

Într-o declarație intitulată ”Clarificarea poziției CNA cu privire la CPI”, biroul secretarului general a declarat că rezoluția de retragere din CPI a fost ”ridicată ca o măsură de ultimă instanță”.

O retragere din CPI ”ar apărea dacă – și numai dacă – celelalte opțiuni prezentate nu dau rezultatele dorite de corectitudine și coerență în administrarea dreptului internațional”.

„Prin conturarea acestui context larg de discuție, s-ar putea să se fi creat impresia, fără intenție, că s-a luat o decizie categorică pentru o retragere imediată. Nu este așa”, a susținut biroul lui Mbalula.

Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al președintelui, a confirmat că Africa de Sud rămâne semnatară a CPI, ”în conformitate cu o rezoluție care să se potrivească conferinței naționale [a] ANC jos în decembrie 2022 pentru a anula o decizie anterioară de retragere din CPI”.

În luna martie, parlamentul a anunțat retragerea proiectului de lege privind crimele internaționale depus în 2016 pentru a abroga statutul de membru al Africii de Sud la CPI.

Proiectul de lege fusese formulat ca urmare a reticenței țării de a-l aresta pe Omar al-Bashir, fugar de la CPI în 2015, care era pe atunci președinte al Sudanului. Nu au fost prezentate motive pentru care proiectul de lege propus a fost abandonat.

Amnesty International Africa de Sud a salutat clarificarea făcută de ANC.

„Salutăm clarificarea din moment ce ”Africa de Sud va rămâne semnatară a Statutului de la Roma” și recunoașterea continuă a ”importanței consolidării instituțiilor de guvernanță globală””, a declarat Shenilla Mohamed, directorul executiv al Amnesty International din Africa de Sud.

Vă amintim că Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere, a cerut ca Africa de Sud, criticată de la începutul Războiului rus în Ucraina din cauza apropierii sale faţă de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internaţională (CPI) care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, anunţă marţi, 25 aprilie, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

In this article