Un bărbat din Telenești exploata prin muncă moldoveni la Moscova

Ca urmare a unui dosar trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la șapte ani de închisoare a unui bărbat din...

Ca urmare a unui dosar trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la șapte ani de închisoare a unui bărbat din Telenești, care în 2014 nu le-ar fi achitat suma de circa 2.000 de dolari unor bărbați, care au muncit în condiții degradante în regiunea Moscovei.

Potrivit PCCOCS, inculpatul cu vârsta de 39 de ani a fost denunțat de fostul său prieten în 2016, după ce ceilalți doi bărbați îl bănuiau de faptul că el ar fi primit bani de la inculpat, fără ca să le ofere partea lor a remunerării.

În același an, la solicitarea procurorilor PCCOCS, bărbatul a fost plasat în arest preventiv, care a fost prelungit repetat. Totodată, la solicitarea procurorilor, judecătorii au aplicat sechestre asupra a două terenuri agricole ale acestuia, pentru viitoarea confiscare. Acum, ca urmare a sentinței pronunțate de Judecătoria Orhei, sediul Telenești, bărbatul urmează să le întoarcă celor trei câte 700 de dolari pentru munca pentru care nu i-a plătit.

Cei trei au vârste de 35, 32 și 28 de ani, cu domiciliul în Orhei. Primul din ei, care-l denunțase pe inculpat, avea o relație de prietenie cu acesta. Astfel, bărbatul a fost convins de inculpat să renunțe la oferta de muncă din Sankt Petersburg și să presteze muncă în construcție în „condiții mai avantajoase” în orașele Solnichinogorck și Crasnogorsc din regiunea Moscovei, Rusia. Sosiți la fața locului, însă, în unele situații muncitorii dormeau și la podea, pe saltele, iar pentru ca să-și cumpere mâncare, parcurgeau până la 5 km, prin pădure. Mai mult, aceștia nici nu aveau unde-și găti mâncarea. Pe lângă toate acestea, potrivit declarațiilor, ei munceau și până la ora 22:00.

Potrivit mamei unuia dintre muncitori, acesta a sosit acasă după o perioadă în care nu aveau nici bloc sanitar, astfel încât el a revenit în haine murdare și a primit bani doar pentru călătoria Rusia-Moldova.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au solicitat și au obținut în instanța de judecată condamnarea bărbatului la șapte ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, pentru exploatarea prin muncă a celor trei bărbați. Acum, inculpatului îi este interzisă părăsirea Moldovei, iar până la rămânerea definitivă a pedepsei, acesta beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article