Programul Prima Casă, mai accesibil. Cine va putea contracta credite pentru a-şi cumpăra o locuinţă

Guvernul a simplificat condițiile de aplicare la Programul ”Prima Casă” și a majorat categoriile de beneficiari care ar putea aplica la acest proiect. Proiectul de lege presupune micșorarea...

Guvernul a simplificat condițiile de aplicare la Programul ”Prima Casă” și a majorat categoriile de beneficiari care ar putea aplica la acest proiect.

Proiectul de lege presupune micșorarea cotei participației proprii inițiale în program de la 10% până la 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, vârsta solicitanților care pot accesa programul se majorează de la 45 până la 50 de ani.

De asemenea, documentul prevede extinderea categoriilor de beneficiari ai programelor de compensare derulate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”,  prin adăugarea în categoriile beneficiarilor de compensații și a persoanelor care au accesat un credit ipotecar până la lansarea acestui proiect.

Până în prezent, prin intermediul Programului de stat ”Prima Casă” au fost procurate 4205 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci constituie 2,1 miliarde de lei, iar valoarea garanțiilor active este de 1,052 de miliarde de lei. Programul a fost lansat în decembrie 2017 și are drept scop facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuințe prin contractarea de credite ipotecare garantate parțial de stat.

Proiectul urmează să fie votat și de Parlament.

In this article