Primarul Capitalei anunță încheierea celui mai amplu proiect municipal de eficiență energetică

Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță încheierea unui amplu proces de eficientizare energetică a unui șir de instituții publice din municipiul Chișinău. Este vorba de o investiție de peste...

Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță încheierea unui amplu proces de eficientizare energetică a unui șir de instituții publice din municipiul Chișinău. Este vorba de o investiție de peste jumătate de miliard de lei ce a ajuns la 22 de instituții, fiind vorba de 14 licee, cinci grădinițe și, nu în ultimul rând, trei spitale municipale.

„Astăzi este o zi deosebită pentru Chișinău, pentru oamenii acestui oraș dar și pentru întreaga țară. Zi, în care încheiem amplul Proiect de „Eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău”, destinat pentru 22 instituții publice municipale. Este vorba de 14 licee, 5 grădinițe și 3 spitale. Este cel mai de anvergură proiect în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice la ziua de astăzi nu doar în Capitală, dar și în Republica Moldova. Suprafața totală a instituțiilor este de peste 180 mii m2 iar numărul beneficiarilor finali ai proiectului se ridică la circa 35 mii persoane, anual. Înainte de demararea proiectului, în unele instituții temperatura în săli în perioada rece era de 15-18 grade. Încălzirea se făcea inclusiv cu reșouri, aparate de aer condiționat, boilere, etc. Am avut ca obiectiv să reducem cu 25% consumul de energie termică și electrică, să asigurăm standardul de confort termic interior (22 grade), să asigurăm condiții confortabile de iluminare, aerisire și de securitate a sănătății (azbest). Pentru energia termică obiectivul inițial stabilit de diminuare era cu 25%, însă, în rezultatul lucrărilor de reabilitare s-a stabilit o diminuare a consumului termic cu 47%. Pentru energie electrică, mediul stabilit era cu 24% iar cel atins este de 45% mai puțin. Deci, în mediu un consum de 2 ori mai mic, în condițiile unui confort termic asigurat de 22-24 grade, precum și eliminarea tuturor echipamentelor pentru încălzire și apă caldă. Un moment inovativ este instalarea panourilor fotovoltaice, ceea ce a permis instituțiilor sa producă energie electrică”, a declarat Ion Ceban în cadrul ceremoniei de încheiere a proiectului de la Spitalul „Sf. Treime” din Chișinău.

Toate aceste obiective au fost realizate printr-un complex de măsuri, care includeau lucrări de termoizolare pereți, subsol, acoperiș, schimbare ferestre și uși vechi, modernizare puncte termice și rețele de termoficare, instalare iluminare led, instalare sisteme fotovoltaice și ventilație, precum și înlăturarea azbestului.

„Am avut unele greutăți în unele etape, care au fost depășite datorită consilierului Ala Mîrza, care a coordonat acest proiect dar și multe alte proiecte din alte domenii. Vreau să mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat la fiecare etapă de realizare a proiectului, echipei de implementare a proiectului și inginerilor, finanțatorilor, BERD, BEI și Fondului E5P, direcțiilor de resort ale primăriei și nu în ultimul rând conducătorilor tuturor instituțiilor educaționale, directorilor de școli și grădinițe și directorilor celor trei spitale municipale. Proiectul de pionierat în acest domeniu a fost implementat de Primăria Chișinău cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții, și Fondul parteneriatului estic pentru eficiență energetică (E5P) cu un buget de 25 milioane de Euro (500 milioane de lei), inclusiv componentă de grant de 5 milioane de Euro”, a mai adăugat Ion Ceban.

In this article