Cred că, la ora actuală, Moldova este un teritoriu unde se intersectează diferite interese, adesea concurente, în Europa. Declarația aparține expertului politic american Jason Jay Smart exprimată în cadrul unui interviu exclusiv pentru Politics.MD. Politologul mai consideră că influența geopoliticii în Republica Moldova este un fenomen mult mai mic decât își închipuie societatea.
Jason Jay Smart a remarcat că realitatea este de așa natură că în Europa nu există țări în care relațiile dintre UE, SUA și Rusia să se intersecteze atât de vizibil, deși admite că Moldova este în afara acestor realități și reprezintă cheia către Est și Vest.
„Uniunea Europeană continuă să-și exprime interesul puternic pentru aderarea definitivă a Republicii Moldova la UE. Rusia continuă să acorde o atenție deosebită Moldovei și continuă să fie singurul sprijin al Transnistriei. SUA consideră în continuare că o Europă unită este cea mai bună garanție a securității transnaționale și, prin urmare, SUA continuă să creadă că Moldova este axa dintre Europa Centrală și lumea post-sovietică.
Moldova poate beneficia, de asemenea, pe fundalul înrăutățirii vădite a relațiilor ruso-americane. În condițiile amplificării relațiilor de tipul „războiului rece” dintre Washington și Moscova, SUA va investi mai multă atenție și resurse pentru îmbunătățirea situației în Moldova. Și asta pentru a preveni alunecarea ei pe „orbita rusească”. În plus, Republica Moldova nu a fost niciodată o „prioritate secundară”: importanța ei a fost accentuată constant în ultimii ani”.
De asemenea, expertul american a demontat mitul conform căruia geopolitica influențează politica internă a Republicii Moldova.
„Cât privește influența geopoliticului asupra Moldovei, nu în Moldova, cred că rolul acestui fenomen este mai mic decât își închipuie unii. Pentru unii poate fi surprinzător, dar SUA și UE nu cheltuiesc fonduri pentru a susține un politician împotriva altuia. Sunt înclinat să cred că, mai curând, rolul geopoliticii în Moldova este un mit decât un adevăr. Este, dacă vreți, un soi de fatalism – să-i acuzi pe „zei” că ceva nu merge bine sau spunând că „n-ai ce face, asta-i situația”. Convingerea mea este că puterea de a schimba Moldova se află chiar în mâinile moldovenilor”
În concluzie, Jason Jay Smart a menționat că cetățenii trebuie să monitorizeze și să țină sub control activitatea guvernării, iar țara se va schimba doar atunci când oamenii vor refuza masiv să treacă sub tăcere cazurile când sunt folosiți de către orice guvernare în scopurile sale.
Pentru a citi interviul integral accesați pagina Politics.MD