Ion Ceban: Centrele de zi pentru copii sunt pilonii esențiali pentru dezvoltarea comunităților locale

Cele 10 centre de zi pentru copiii și familii în situații de risc, deschise în iunie 2023 de Primăria Chișinău, în parteneriat cu UNICEF, au oferit până acum...

Cele 10 centre de zi pentru copiii și familii în situații de risc, deschise în iunie 2023 de Primăria Chișinău, în parteneriat cu UNICEF, au oferit până acum servicii pentru 650 de copii, inclusiv pentru cei din familii de refugiați. La ora actuală, instituțiile oferă sprijin pentru un număr de 147 de minori.

Potrivit primarului Capitalei, Ion Ceban, acest serviciu social reprezintă o oportunitate esențială pentru reintegrarea și prevenirea separării copiilor în situație de risc, având multiple beneficii pentru comunitățile locale.

„Centrele de zi pentru copii și familii în situații de risc asigură accesul la diverse servicii sociale, cum ar fi acordarea asistenței copilului în situații de risc în conformitate cu nevoile sale, dezvoltarea abilităților parentale în creșterea și îngrijirea copilului, informarea comunității și a instituțiilor abilitate cu privire la necesitățile specifice ale copiilor și familiilor aflate în situații de dificultate, monitorizarea copilului și incluziunea socială”, susține edilul Ion Ceban.

Beneficiarii acestor centre de zi sunt băieți și fete care au între 7 și 18 ani și familiile acestora, inclusiv refugiați. Aceștia au acces la servicii și programe specializate, care includ asistență personalizată, consiliere psihologică individuală și de grup, precum și acces la spații dotate cu materiale didactice, literatură de specialitate, echipamente robotice și altele.

„Centrele de zi pentru copii și familii în situații de risc oferă un mediu sigur și propice dezvoltării armonioase a copiilor, prin îngrijirea lor, inclusiv prin activități terapeutice precum muzica, sportul și arta”, a mai adăugat primarul general Ion Ceban.

Pentru a beneficia de serviciile centrelor de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți trebuie să depună o cerere la Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, din raza teritorială în care locuiesc.

In this article