Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate

Ex-președintele Igor Dodon a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate din decembrie 2022, prin care este acuzat de faptul că ar deține o...

Ex-președintele Igor Dodon a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate din decembrie 2022, prin care este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei.

Potrivit cererii, Igor Dodon a cerut instanței să anuleze actul de constatare al ANI ca fiind unul ilegal, transmite breakingnews.md cu referire la Radio Chișinău.

Avocatul Nicolae Posturusu a declarat pentru sursa citată că Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate, la 30 decembrie, solicitând instanței anularea actului prin care fostul președinte este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei, ca fiind ilegal.

Contactat telefonic de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al ANI-ului, Victor Moloșag, a precizat că instituția a fost înștiințată despre acest lucru la 4 ianuarie curent.

La începutul lunii trecute, ANI a anunțat că inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii nejustificate, în sumă de peste un milion de lei, pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 2016-2020 de către Igor Dodon și familia sa.

Atunci, fostul șef de stat a declarat că familia sa nu are ce să ascundă și că este deschisă să pună la dispoziția organelor orice informație.

„ANI a confirmat, prin declarația lor, că eu și familia mea nu deținem alte active decât cele declarate oficial. Am prezentat dovezi privind suma de peste un milion de lei, care au fost numite „nejustificate”, dar ANI-ul nu le-a luat în calcul, dar în judecată lucrul acesta îl vom demonstra”, a spus Dodon.

Igor Dodon mai este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale. Un alt dosar pe numele său se referă la faptul că ar fi prejudiciat statul cu peste 120 de milioane de lei, în perioada când era ministru al Economiei. În toate cazurile fostul președinte se declară nevinovat.

In this article