Compensatii.gov.md: Mii de persoane și-au ascuns veniturile reale

Autoritățile anunță că au identificat peste 11.000 de cazuri când cetățenii și-au ascuns veniturile reale din cererile depuse în sistemul informațional compensatii.gov.md. Prin urmare, persoanelor care au declarat...

Autoritățile anunță că au identificat peste 11.000 de cazuri când cetățenii și-au ascuns veniturile reale din cererile depuse în sistemul informațional compensatii.gov.md.

Prin urmare, persoanelor care au declarat venituri eronate le-a fost atribuit cel mult gradul mediu de vulnerabilitate.

„În sistemul informațional au fost implementate câteva filtre care au identificat peste 11.000 de cazuri de persoane care, având un consum foarte mare istoric, au declarat zero venituri. Probabil nu și-au declarat toate sursele. Acestor persoane le-a fost limitată categoria de vulnerabilitate, ei nu pot beneficia de categoriile mari”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care și-a anunțat demisia pe parcursul zilei de 9 ianuarie.

Potrivit lui Spatari, abordarea celor de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale este să identifice în baza criteriilor de risc persoanele care introduc date eronate.

„Nu se produc controale la domiciliu, dar facem schimb de date cu sistemele informaționale ale Ministerului Finanțelor, ale CNAS, pentru a identifica nivelul de bunăstare al familiilor”, a precizat acesta.

Amintim că, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, consumatorilor cu un cost estimat al energiei în perioada rece a anului mai mare sau egal cu 5.000 de lei, care au indicat pe compensatii.gov.md un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimat, li se va aplica cel mult categoria de vulnerabilitate medie.

In this article