2,4 miliarde de lei a investit Primăria Capitalei, în 2022, în îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului

Aproximativ 2,4 miliarde de lei – atât a investit Primăria Capitalei, în 2022, în îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului. Despre aceasta scrie primarul general Ion...

Aproximativ 2,4 miliarde de lei – atât a investit Primăria Capitalei, în 2022, în îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor și a transportului. Despre aceasta scrie primarul general Ion Ceban. 

 

Potrivit edilului, suma este cu 60 la sută mai mare față de 2021. O investiție de peste 900 de milioane de lei a fost făcută în domeniul prestării serviciilor de transport public, pentru lucrări de modernizare a parcurilor de autobuze și troleibuze, dar și pentru procurarea și asamblarea noilor unități de transport public.

 

„Aproximativ 1,3 miliarde de lei au fost alocate pentru reabilitarea drumurilor municipale. Dintre acestea, peste 420 de milioane au fost direcționate la construcția și reparația capitală a străzilor, suma rămasă fiind investită în lucrările de reparație curentă.

 

Printre cele mai ambițioase proiecte ale anului 2022 se numără:

 

-inițierea lucrărilor de reparație a podului de pe str. Mihai Viteazul, magistrală care nu a mai fost reparată capital din 1974, atunci când a fost dată în exploatare

 

-inițierea lucrărilor de reparație capitală a străzilor 31 August 1989, Tighina și Alexandru cel Bun

 

-reabilitarea trotuarelor pe cinci străzi din centrul istoric: Mihai Eminescu, Maria Cebotari, Vlaicu Pârcălab, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu

 

-licitarea lucrărilor de extindere a bd. Mircea cel Bătrân, cu prelungirea liniei de troleibuze până la str. Bucovinei

 

-licitarea serviciilor de proiectare pentru lucrările de reparație a podului de pe str. Ismail

 

-licitarea și semnarea contractului pentru serviciile de reparație a trotuarelor de pe bd. Decebal, ambele părți”,  punctat edilul.

 

 

Totodată, unele străzi au fost reabilitate total sau parțial, cu reparația carosabilului, trotuarelor și a canalizării pluviale, printre acestea:

 

-bd. Dacia (tronson Hristo Botev – Valea Crucii)

-str. 27 Martie 1918

-str. Henri Coandă

-str. Socoleni (tronson Ceucari – Calea Orheiului)

-str. Cuza Vodă (tronson Dacia – Sarmisegetusa)

-str. Calea Orheiului (construcția benzii suplimentare de virare)

-str. Sarmizegetusa (bd. Cuza Vodă – bd. Decebal)

-bd. Renașterii Naționale

-str. Calea Ieșilor

-str. Mihai Viteazul

 

„În prezent, lucrările de reparație continuă pe un șir de străzi ale Capitalei. Astfel, în 2023 urmează să fie încheiate lucrările pe:

 

-str. Ion Neculce

-str. A. Saharov (str. Nicolae Dimo –  str. Dumitru Rîșcanu)

-str. Dumitru Rîșcanu

-str. Braniștii

-bd. Dacia (segment bd. Decebal – str. Trandafirilor)”, spune Ceban.

 

 

Edilul a precizat că în 2022 au fost investite și aproximativ 180 de milioane de lei pentru lucrările de întreținere, reparație și modernizare a iluminatului stradal, public și a semafoarelor.

 

„În cadrul lucrărilor, după necesitate, a avut loc înlocuirea, îndreptarea sau vopsirea pilonilor de metal și a suporturilor, schimbarea cablului torsadat și montarea corpurilor de iluminat, pentru care au fost cheltuite mai mult de 13 milioane lei din bugetul municipal.

 

Asemenea intervenții s-au făcut pe următoarele bulevarde și străzi: Ștefan cel Mare și Sfânt (PMAN), Dacia, Traian, Grădina Botanică, Sarmizegetusa, Valea Trandafirilor, Ghidighici, Alexei Șciusev, 27 Martie 1918, Mircești, Nicolae Costin, Ceucari, Aeroportului, Maria Drăgan, Dumitru Rîșcanu, Andrei Saharov, Nicolae Dimo, Nicolae Titulescu, Mitr. Dosoftei, Alecu Russo, Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Tudor Vladimirescu, Socoleni și Bănulescu-Bodoni.

 

Procesul de modernizare a vizat și sistemul de dirijare și control de la distanță al iluminatului public, până acum fiind înlocuite 160 de blocuri de control, iar alte 60 de unități urmează a fi instalate în perioada următoare, în acest scop fiind cheltuite 4,7 milioane lei”, a precizat Ion Ceban.

In this article