Europa pregătește o lovitură devastatoare pentru Israel

Miniștrii de Externe ai țărilor mediteraneene (Med-9) s-au întâlnit miercuri pentru a discuta despre războiul din Gaza. Spania se pregătește pentru o eventuală recunoaștere viitoare a statului Palestina, lucru pe...

Miniștrii de Externe ai țărilor mediteraneene (Med-9) s-au întâlnit miercuri pentru a discuta despre războiul din Gaza.

Spania se pregătește pentru o eventuală recunoaștere viitoare a statului Palestina, lucru pe care l-au făcut deja 10 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și 139 din cei 193 de membri ai Națiunilor Unite. Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a promis-o în 2015, dar până acum nu a făcut pasul. În discursul de învestire de săptămâna trecută, acesta a promis din nou. Dar nu vrea să o facă singur, ci într-o manieră coordonată cu alți parteneri europeni.

În acest context, José Manuel Albares a vorbit, miercuri, la Madrid cu omologii UE despre posibilitatea recunoașterii, după cum a explicat ministrul de Externe după o întâlnire a țărilor din sudul Europei (Med-9 ) la Madrid, miercuri. Med -9 este alcătuit din Spania, Portugalia, Franța, Italia, Grecia, Malta, Cipru, Slovenia și Croația.

“Recunoașterea statului palestinian este una dintre problemele pe care le-am discutat”, a spus șeful diplomației spaniole. “Și în jurul mesei a existat un consens că ceea ce trebuie să facă aceia dintre noi care, ca și Spania, suntem în mod clar angajați în această recunoaștere […] este să ne unim, să discutăm și să o facem într-un mod inteligent, care favorizează această pace și stabilitate în Orientul Mijlociu”.

Albares a dat asigurări că Spaniei îi este clar că “este angajată în această recunoaștere”, pentru că “este corect pentru palestinieni și pentru că garantează stabilitatea Orientului Mijlociu și este cea mai bună modalitate de a garanta și securitatea statului Israel, pentru a fi ultima dată când vedem violențe de acest gen”.

Germania joacă diferit

Mai multe țări UE sunt, însă, foarte departe de ideea recunoașterii Palestinei ca stat, în special Germania, care consideră existența și securitatea statului Israel o “rațiune de stat” și este principalul aliat al statului evreu în Europa.

Dar acesta nu este un impediment pentru ca Spania să facă pasul și să recunoască statul palestinian, se explică de la Palatul Moncloa. Cheia este să o faci, spun ei, la momentul potrivit, în așa fel încât să ajute la rezolvarea conflictului și să nu rămână un simplu gest de sprijin.

Într-o Propunere nu de lege aprobată de Parlamentul spaniol în 2014, guvernul a fost îndemnat să recunoască Palestina ca stat, subliniind că recunoașterea respectivă ar trebui să fie o consecință a unui proces de negociere între israelieni și palestinieni și promovată în mod coordonat cu UE.

Albares a insistat în fața miniștrilor sau secretarilor de stat prezenți la reuniunea Med-9 asupra oportunității de a începe să adune sprijin pentru organizarea unui summit de pace pentru Israel și Palestina.

Aceasta este o idee spaniolă, așa cum s-a insistat atât în Palatul Moncloa, cât și în Palatul Santa Cruz, la care țările UE s-au alăturat deja în ultimul Consiliu împreună țările Ligii Arabe și Conferinței Islamice. O Conferință Internațională de Pace pentru Orientul Mijlociu care recuperează spiritul Conferinței de la Madrid din 1991, preludiul Acordurilor de la Oslo din 1993.

Soluția celor 2 state

Obiectivul ar fi realizarea “soluției celor două state care să se concretizeze, odată pentru totdeauna”, a insistat ministrul Albares. Israelul a împiedicat desăvârșirea Statului Palestinian deoarece ocupă o mare parte din teritoriul Cisiordaniei și al Ierusalimului de Est. Acum bombardează Gaza ca răzbunare pentru atacurile Hamas din 7 octombrie, care au ucis peste 1.200 de oameni. A distrus jumătate din cel mai important oraș din nordul Fâșiei, orașul Gaza. Peste 11.000 de palestinieni au murit, potrivit celor mai recente cifre, neactualizate, oferite de Ministerul Sănătății din Gaza pe 10 noiembrie.

Pedro Sánchez urmează să aducă propunerea la o viitoare conferință de pace și să prezinte poziția spaniolă privind recunoașterea Palestinei în turneul Israelului, Palestinei și Egiptului, care începe joia aceasta și se încheie vineri. El urmează să se întâlnească cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și cu președintele țării, Isaac Herzog; cu președintele palestinian Mahmud Abbas, și cu cel egiptean, Abdelfatah El-Sisi.

“Este momentul să transmitem că nu ne putem resemna la fiecare câțiva ani în viața palestinienilor și israelienilor să fie această groază insuportabilă pe care o simțim acum cu 17.000 de morți civili. Este insuportabil”, a spus José Manuel Albares. Ministrul consideră că acum, în plin război, nu este momentul să se stabilească date, deși Moncloa vorbește de șase luni ca un posibil orizont. “Este un summit pe care Spania nu-l poate organiza singură, nici măcar UE singură, toată lumea trebuie să fie acolo, în special Israelul și Palestina”.

Reprezentanții Israelului și Palestinei vor fi la Barcelona luni viitoare la summitul Uniunii pentru Mediterana, au confirmat surse diplomatice. Nivelul acestei reprezentări nu este cunoscut. Uniunea pentru Mediterana este formată din cele 27 de state ale Uniunii Europene și din cele 15 țări partenere mediteraneene din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Europa de Sud-Est. Are sediul în Barcelona, Spania, la Palatul Regal din Pedralbes.

sursa

In this article