Descoperire arheologică impresionantă în raionul Cantemir

Arheologii moldoveni au găsit în satul Gotești, raionul Cantemir, zece morminte de înhumație, care aparțin unei necropole din evul mediu târziu. Descoperirea a fost făcută la sfârșitul lunii...

Arheologii moldoveni au găsit în satul Gotești, raionul Cantemir, zece morminte de înhumație, care aparțin unei necropole din evul mediu târziu. Descoperirea a fost făcută la sfârșitul lunii decembrie 2019.

Potrivit Agenției Naționale de Arheologie, un grup de arheologi s-a deplasat în localitatea Goteşti, raionul Cantemir, pentru a desfăşura săpături.

Prin săpăturile arheologice de salvare, susținute de primăria comunei Gotești, au fost descoperite 10 morminte de înhumație și 10 gropi menajere, datând din diferite perioade istorice. Toate complexele funerare, care conțineau schelete de adulți și copii, unele prevăzute cu sicrie de lemn, aparțin unui cimitir creștin din sec. XVI-XVII, datat pe baza unor monede ungurești și poloneze găstie în cinci morminte.

Cele mai multe gropi erau lipsite de inventar sau conțineau puțină ceramică caracteristică pentru Hallstattul timpuriu (sec. XII-X î. Hr.).

Arheologii mai susțin că o groapă cu inventar ceramic și osteologic mai bogat, se atribuie evului mediu târziu.

In this article


Join the Conversation