Coronovirusul din China motivul convocării ședinței Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică

Prim-ministrul Chicu a convocat azi, la ora 9:00,  ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică. La ședință au fost prezentate măsurile de prevenire și răspuns la extinderea infecției...

Prim-ministrul Chicu a convocat azi, la ora 9:00,  ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică.

La ședință au fost prezentate măsurile de prevenire și răspuns la extinderea infecției cu  Coronavirus de tip nou, izbucnit în China, în contextul declarării stării de urgenţă de sănătate publică internațională de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat despre evoluția extinderii Coronavirusului în special în Europa și în apropierea Republicii Moldova, inclusiv despre aspectele specifice ale acestui virus.

În prezent, Coronavirusul a fost răspândit în 23 de țări, printre care Federația Rusă, Germania, Italia, Franța, Marea Britanie, SUA, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia și Canada. În total, au fost confirmate 11 951 de cazuri, dintre care 11 821 în China și 130  – în alte țări.

Dna. Dumbrăveanu a vorbit despre măsurile care au fost întreprinse la nivel de asistență medicală și acțiunile planificate pentru identificarea persoanelor infectate. Ministrul a menționat importanța sporirii vigilenței, cât și a instruirii specialiștilor medicali. MSMPS a completat rezervele naționale de medicamente.

Ministru Dumbrăveanu a informat Prim-ministrul despre comunicarea permanentă cu Ambasada Chinei în RM, pentru a cunoaște detalii despre evoluția epidemiei și soluțiile identificate de specialiștii chinezi.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a informat despre rezultatele monitorizării situației epidemiologice din țară și a constatat că indicatorii de îmbolnăvire cu virușii cunoscuți, în prezent, sunt mai reduși decât cei din 2019, și instituțiile medico-sanitare dispun de materialele și echipamentele necesare. Dl. Furtună a menționat că autoritățile controlează deplin situația și nivelul riscurilor de răspândire în RM a Coronavirusului este unul redus.

Reprezentantul OMS în RM, Igor Pokanevych, a prezentat recomandările Organizației pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului și procedurile de tratare în cazul identificării.

Ministrul Voicu a prezentat acțiunile întreprinse de MAI, printre care instruirea polițiștilor de frontieră și a polițiștilor INP, precum și dotarea specialiștilor cu  echipamente speciale.

Despre acțiunile realizate au informat ministrul Popovici, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, directorul Serviciului Vamal, Burduja și directorul ANSA, Cotici.

Vicepremierul Flenchea și ministrul Dumbrăveanu au prezentat informații referitoare la situația epidemiologică pe malul stâng al Nistrului.

Prim-ministrul a solicitat vicepremierului Pușcuța și ministrului Popovici să identifice resurse financiare pentru a completa alimentarea copiilor în școli și grădinițe cu fructe, dar și să fie monitorizate prețurile la medicamentele cu o cerere mare.

În finalul ședinței, Ion Chicu a solicitat instituțiilor publice să acționeze organizat, iar conducătorilor – concentrare maximă: „Trebuie să fim bine organizați și să cooperăm intens cu OMS și colegii noștri din statele vecine”.

In this article


Join the Conversation