Chișinău: Consultările politice moldo-japoneze

Guvernul Japoniei a luat decizia de a aboli regimul de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu din Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de adjunctul asistentului...

Guvernul Japoniei a luat decizia de a aboli regimul de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu din Republica Moldova. Decizia a fost anunțată de adjunctul asistentului ministrului de externe, ambasadorul Hideki Uyama, în cadrul consultărilor politice interministeriale moldo-japoneze la nivel de secretari de stat. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și multilaterale, Tatiana Molcean, transmite Breaking News.

Cu referire la colaborarea bilaterală în cadrul organizațiilor internaționale, s-a evidențiat buna interacțiune în cadrul ONU, precum şi cooperarea în formatul GUAM+Japonia.

La solicitarea părții japoneze, secretarul de stat, Tatiana Molcean, a informat despre evoluțiile în vederea reglementării conflictului transnistrean şi eforturile de identificare a unei soluții cuprinzătoare și durabile în cadrul negocierilor în formatul „5+2” pe baza respectării suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova și adoptării unui statut special pentru regiunea transnistreană.

În acest sens, oficialul moldovean a adus sincere mulțumiri pentru votul de susținere, din 22 iunie 2018, asupra Rezoluției cu privire la „Retragerea completă şi necondiționată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” propuse de Republica Moldova în cadrul Adunării Generale a ONU.

In this article


Join the Conversation