Au fost reținute șapte tineri pentru comercializarea drogurilor prin internet

Ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul colegilor de la Centrul de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției Generale Urmărire Penală și...

Ofițerii Direcției Antidrog, cu suportul colegilor de la Centrul de Analiză a Informațiilor a Inspectoratul Național de Investigații, ofițerii de urmărire penală a Direcției Generale Urmărire Penală și procurorii din cadrul Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, pe parcursul a 3 luni de zile, au documentat activitatea criminală a unui grup de persoane care au pus în aplicare o schemă infracțională de contrabandă, producere și comercializare a drogurilor sintetice prin aplicații electronice de comunicare, transmite Breaking News.

În rezultatul investigațiilor au fost reținute șapte tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 ani,  locuitori ai municipiului Chișinău și Tiraspol, unul din ei fiind student la o instituție de învățământ superior din capitală, facultatea informatică, trei din ei fiind sportivi de performanță la categoria lupte libere.

Unul dintre sportivi, care avea rolul de organizator și lider al grupării criminale a creat o schemă prin care a distribuit rolurile fiecărui membru, începând cu organizarea transportării precursorilor și soluțiilor chimice destinate producerii drogurilor, pînă la camuflarea și plasarea drogurile în spații cu acces public, iar alții erau responsabili de comunicarea prin intermediul unei aplicații speciale cu consumatorii de droguri și realizarea acestora. Achitarea pentru droguri se solicita să fie efectuată prin intermediul terminalelor electronice de plată, fiind utilizate portmoneele electronice QIWI.

A fost constatat în cadrul urmăririi penale că acest grup criminal activa din decembrie 2017.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul persoanelor reținute polițiștii au depistat și lichidat două laboratoare de producere a drogurilor, unul în municipiul Chișinău și unul în localitatea Holercani r-nul Dubăsari.

Totodată, au fost identificate și alte laboratoare dislocate în România și Letonia. La fel, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate aproximativ 400 gr de droguri sintetice de tip PVP, marijuană, carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești în sumă totală de aproximativ 170.000 lei, peste 400 de cartele SIM utilizate la crearea portmoneelor electronice de plată, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice la scară mică, peste 50litri de precursori și soluții chimice destinate producerii drogurilor, dar și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate mai multe adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 ore, ulterior le-a fost aplicată măsura preventivă sub forma de arest pe un termen de 30 de zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții  riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

In this article


Join the Conversation