Avocat Regal britanic: Kroll din nou nu a putut, să-i numească pe beneficiarii reali ai furtului bancar

Într-un comunicat de presă, avocatul regal britanica James Ramsden a comentat al doilea raport al companiei Kroll, care investighează furtul din domeniul bancar, publicat recent în mass-media, transmite...

Într-un comunicat de presă, avocatul regal britanica James Ramsden a comentat al doilea raport al companiei Kroll, care investighează furtul din domeniul bancar, publicat recent în mass-media, transmite Breaking News.

Renumitul avocat a atras din nou atenția societății la faptul că așa-numitul raport doi al companiei („Kroll-2”) nu este altceva decât o repovestire a primului raport publicat anterior, care a fost dur criticat și declarat neconvingător. Expertul londonez și-a exprimat îngrijorarea în privința faptului că și în al doilea raport dovezile principale se întemeiază doar pe afirmații fără nicio bază factologică, dar care pur și simplu sunt repetate ca o axiomă.

Avocatul regal se arată contrariat și de faptul că Kroll a ignorat în totalitate activitatea și concluziile organelor de anchetă ale Republicii Moldova. Mai mult decât atât, experții companiei de detectivi nici nu l-a intervievat pe unul din figuranții acestui dosar Ilan Șor, pe care însă, compania încearcă să-l prezinte drept principalul vinovat. Aceasta, în opinia avocatului, provoacă dubii serioase în privința profesionalismului și obiectivității activității Kroll.

În acest context, avocatul regale menționează că cel mai suspicios este faptul că Kroll din nou nu a putut, sau nu a vrut, din anumite motive, să-i numească pe beneficiarii reali ai furtului bancar.

La finalul comentariului său, Ramsden a exprimat opinia că în situația creată, Ilan Șor, împreună cu echipa sa trebuie să efectueze propria investigație, inclusiv să stabilească motivele lipsei de obiectivitate a companiei Kroll. „Dl Șor nu are altă soluție decât de sine stătător, cu ajutorul echipei sale de avocați, să încerce să stabilească de ce Kroll a ignorat sistemul moldovenesc de justiție și intenționat a exclus opinia și argumentele acestuia care aveau legătură cu  rolul său în investigație”, concluzionează avocatul regal britanic  James Ramsden.

Amintim că reputata companie cu renume mondial Quintel Intelligence a publicat încă acum un an un raport în care constata că  Rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 referitor la frauda bancară din Republica Moldova nu conțin argumente și dovezi, ci simple impresii și presupuneri care sunt prezentate ca adevărul absolut, constată un raport realizat de cunoscuta companie cu renume mondial Quintel Intelligence și de avocatul regal britanic James Ramsden. Autorii au demonstrat că în acest caz Kroll nu a deconspirat principalii beneficiari ai jafului bancar și există suspiciuni că a utilizate anumite date în contradicție cu legislația națională și internațională.

Anterior, avocații lui Ilan Șor, inclusiv avocatul regal James Ramsden au criticat în repetate rânduri primul raport de investigație Kroll, prezentând mai multe cazuri de necorespundere și de afirmații nefondate din acel document.

Compania Kroll a fost angajată de Banca Națională a Moldova în timpoul mandatului de premier al lui Valeriu Streleț, un apropiat al lui Vladimir Filat, care în prezent își ispășește pedeapsa penală pentru corupție. În pofida unei activități de câțiva ani, care a costat bugetul Moldovei milioane de dolari, compania Kroll așa și nu a prezentat un tablou real al jafului bancar, precum și numele beneficiarilor reali și organizatorilor acestui caz.

 

In this article


Join the Conversation