Apa din instituțiile de învățământ nu corespunde normelor sanitare

În o pătrime din instituţiile de învăţământ din ţară apa nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici. Cele mai afectate sunt şcolile din raioanele Cimişlia, Ceadîr-Lunga, Ştefan-Vodă, Leova, Hânceşti, unde sunt...

În o pătrime din instituţiile de învăţământ din ţară apa nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici. Cele mai afectate sunt şcolile din raioanele Cimişlia, Ceadîr-Lunga, Ştefan-Vodă, Leova, Hânceşti, unde sunt constatate depăşiţi la nitraţi, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

Potrivit specialiştilor, din cauza fluorului din apă, copiii riscă să facă fluoroză dentară, care se manifestă prin pete galbene pe dinţi, fiind afectată şi structura dintelui. În opinia sa, o soluţie ar fi instalarea filtrelor sau dotarea instituţiilor de învăţământ cu apă potabilă îmbuteliată.

Specialiştii mai recomandă tratarea apei necorespunzătoare – defluorizarea, eliminarea sărurilor de calciu şi magneziu etc. Se mai recomandă fierberea apei în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiţionate de calitatea apei.

În ţară activează peste 2700 de instituţii de educaţie timpurie, instituţii de învăţământ primar, gimnazial şi liceal. Majoritatea sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă.

In this article


Join the Conversation