Anunț important de la președintele Dodon: se va reduce presiunea pe cetățeni pentru recuperarea furtului miliardului

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, că va veni în următoarele zile cu o inițiativă legislativă care să scoată povara fiscală de pe...

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, că va veni în următoarele zile cu o inițiativă legislativă care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea „furtului miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, transmite Breaking News.

Șeful statului a declarat că banii furați trebuie întorși în țară, iar cei vinovați trebuie să stea la pușcărie.

„Procesul a început, câteva miliarde de lei au fost întoarse. Unele persoane au fost condamnate, unele sunt în căutare internațională”, a spus președintele.

Igor Dodon susține că la etapa actuală întrebarea cea mai importantă, de care se ocupă Guvernul, este cum aceste peste 20 de miliarde de lei, care sunt puși pe umerii cetățenilor, să fie excluși din buget ca să nu plătească oamenii prin taxe și impozite.

„A fost identificată o formulă, în urma consultărilor cu partenerii externi, inclusiv FMI, cum să compensăm la această etapă o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse”, a menționat șeful statului.

Președintele a informat că, urmează să fie aprobată o lege prin care datoria de peste 20 de miliarde de lei să fie redusă cel puțin cu 5-6 miliarde de lei.

„Adică, dacă anual se achitau din contul cetățenilor circa 600-700 de milioane de lei, pentru a întoarce acest miliard, cred că vom reuși să micșorăm această sumă de două ori printr-o lege, care va fi aprobată săptămâna viitoare”, a anunțat Dodon.

Următoarea etapă, spune președintele, este să se identifice o altă sursă pentru a compensa definitiv aceste cheltuieli.

In this article


Join the Conversation