10 ani închisoare pentru un cioban din Criuleni, care a exploatat sexual o adolescentă fugită de acasă

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 10 ani închisoare a unui bărbat care lucra...

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 10 ani închisoare a unui bărbat care lucra în calitate de cioban, în Criuleni.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Criuleni, fapta a avut loc în august 2020, atunci când bărbatul de 47 de ani a adăpostit-o pe adolescenta care atunci avea 14 ani, după ce aceasta a dat bir cu fugiții de acasă, fără bani sau telefon.

Exploatată sexual, după ce au părăsit stâna pentru pretinsa înmormântare a mamei abuzatorului

Imediat ce a adăpostit-o, însă, a început să o preseze și să o lovească ca să-l ajute la muncă, să gătească mâncare, dar și să o hărțuiască sexual. Comportamentul infracțional al bărbatului a culminat peste o lună, atunci când a pretins că i-a murit mama – motiv pentru care ambii au plecat într-o altă localitate „la înmormântare.” Totuși, faptul nu s-a adeverit, iar după ce acesta a servit băuturi alcoolice cu prietenii, i-a arătat adolescentei casa în care acesta pretindea că a copilărit, unde a și întreținut un raport sexual împotriva voinței acesteia, așa cum considera că adolescenta nu avea alternative la adăpostul pe care i-l oferea la stână.

Rasă pe cap, ca să nu mai evadeze

Adolescenta a reușit să evadeze, atunci când a intrat în contact cu fiul acestuia, care i-a dat telefonul să-i sune pe cineva din apropiați, care au venit după ea. Totuși, inculpatul a intrat cu ea în contact [în împrejurări supuse cercetărilor penale, în sensul identificării persoanelor care i-au dezvăluit datele ei], a determinat-o să iasă la o stație de transport apropiată locației ei din Chișinău, unde a impus-o să urce în mașină.

Reveniți la stână, ca să prevină evadarea ei repetată, bărbatul a tuns-o cu foarfeca și aparatul de ras. A urmat un alt epizod de exploatare sexuală în propriul beneficiu al bărbatului condamnat, chiar de ziua de naștere a victimei, în contextul în care acesta a profitat de neajutorarea adolescentei aflate „sub protecția lui.”

A doua zi, tânăra a apelat la proprietarul stânei, care a sosit cu mașina și a transportat-o spre Chișinău, unde s-a refugiat la o persoană cunoscută. Ulterior, a plecat acasă, după care l-a denunțat pe bărbat autorităților. La solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv până în prezent, iar adolescenta a primit consiliere psihologică în calitate de copil aflat în situație de risc.

Până la devenirea definitivă a sentinței, bărbatul anterior condamnat prin alte patru sentințe, beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Pentru îndrumare în vederea prevenirii situațiilor în care cineva poate deveni victimă a traficanților de persoane mature sau de copii, inclusiv prin exploatare sexuală, prin muncă, cerșetorie sau alte forme, nu ezitați să faceți uz de sfaturile procurorilor PCCOCS.

In this article