Putin vrea ca Biden să câștige alegerile din SUA

Vladimir Putin spune că l-ar prefera de președinte al SUA pe “mai previzibilul Joe Biden”, în locul lui Donald Trump, dar că este dispus să lucreze cu orice...

Vladimir Putin spune că l-ar prefera de președinte al SUA pe “mai previzibilul Joe Biden”, în locul lui Donald Trump, dar că este dispus să lucreze cu orice președinte american, după alegerile din noiembrie. Declarația sa pare destinată publicului american și îl ajută pe Trump.

Vladimir Putin a fost întrebat, în cadrul unui interviu, “care președinte american a fost mai bun pentru Rusia”, dintre Joe Biden și Donald Trump. A răspuns, fără ezitare, Joe Biden:“Este o persoană mai experimentată, mai previzibilă, un politician al vechii școli. Trump a fost numit un politician din afara sistemului. Are propria sa viziune asupra modului în care SUA ar trebui să dezvolte relații cu aliații săi”.

 

Deși pare surprinzătoare, efectele declarației sale par să contrazică în realitate mesajul, fiind mai favorabilă lui Trump. În contextul în care numeroși analiști au avertizat că Putin așteaptă revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pentru a opri ajutorul SUA pentru Ucraina, o declarație pro-Biden venită de la Putin nu îl ajută pe acesta în cursa internă, scrie Biziday.

 

Mai departe, liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va colabora “cu orice președinte american în care poporul american are încredere”. În Statele Unite, alegerile prezidențiale vor avea loc în luna noiembrie, iar următorul președinte își va prelua mandatul în ianuarie 2025. Este pentru prima dată când Putin comentează public cursa electorală din SUA, în care, cele mai probabil, Biden și Trump se vor înfrunta din nou.

 

Dacă Biden a coordonat răspunsul țărilor occidentale la invadarea Ucrainei, cu accent pe pachetele de ajutoare militare și cele de sancțiuni, Trump a declarat, în weekend, că ar încuraja Rusia “să facă ce dracu vrea, cu o țară NATO care nu-și plătește facturile”. Din această privință, mulți critici ai lui Trump consideră că, dacă ar fi reales, și mandatul de președinte al lui Putin ar fi mult mai ușor.

 

Vladimir Putin a ales să discute și despre criticile aduse lui Joe Biden, privind capacitatea sa mintală de a-și duce la final mandatul. Liderul de la Kremlin își amintește că “l-am văzut în Elveția, acum trei ani. Oamenii spuneau deja că nu se ridica la nivelul cerut. Eu nu am văzut nimic de genul acesta”. Totuși, Putin a adus în discuție și un incident de vara trecută, când Biden s-a lovit la cap în timp ce cobora dintr-un elicopter.

 

Vladimir Putin conduce Rusia din 1999 și, la 71 de ani, este cu șase ani mai tânăr decât Donald Trump și cu zece ani mai tânăr decât Joe Biden. Este dat ca sigur câștigător la alegerile prezidențiale din Rusia, de luna viitoare, după ce toți candidații care i se opuneau în mod real au fost eliminați de pe liste.

In this article