Drumul de acces spre vama Leușeni, blocat de tractoare

La această oră este blocat drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni. Circulația vehiculelor a fost întreruptă în contextul protestelor organizate de fermieri. Poliția de...

La această oră este blocat drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Circulația vehiculelor a fost întreruptă în contextul protestelor organizate de fermieri.

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal recomandă călătorilor să opteze din timp pentru alternativele disponibile, cum ar fi: PTF Sculeni, PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta (program de lucru 08:00 – 20:00), pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri.

Agricultorii au început a protesta de luni, 12 februarie.  Ei solicită în mod constant livrarea de motorină din România și atribuirea de compensații pe hectar pentru culturile de porumb și floarea soarelui.

„(…) Problemele cu care se confruntă agricultorii sunt bine cunoscute. Nu există intervenții sau discuții pe această temă. Am oferit multiple soluții, inclusiv implicarea sistemului bancar, urmând exemplul României. Suntem conștienți de lipsa fondurilor din bugetul de stat și primim critici pentru insistențele noastre. Există un Fond de subvenționare care poate sprijini acest sector. Nu dorim nimic pe gratis, nici ca datoriile noastre să fie plătite de alții. Ne asumăm responsabilitatea datoriilor…”, a declarat Sergiu Stefanco, unul dintre liderii mișcării de protest, într-o transmisiune live pe Facebook.

Agricultorii vor ajunge vineri, 16 februarie curent, în fața Parlamentului. Potrivit surselor Realitatea, fermierii se vor aduna începând cu 11:00 la protest.

Conform președintelui Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, membrii nu a fost invitați la întrevederea de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), la care urmează să participe și premierul Dorin Recean. Slusari, însă, nu a exclus că pentru discuții puteau fi chemați separat agricultorii din raioanele Moldovei.

Participarea premierului la discuții a fost confirmată pentru Realitatea de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Deocamdată, ora întrevederii nu a fost anunțată public. Redacția Realitatea a reușit să afle că discuțiile vor avea loc la ora 13:00, iar MAIA urmează să comunice alte detalii despre eveniment.

In this article