Ziua Mondială fără Tutun: renunță la fumat

În 1988, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 31 mai drept Ziua Mondială fără Tutun. Acum trei ani, în această zi, în Moldova a intrat în...

În 1988, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 31 mai drept Ziua Mondială fără Tutun. Acum trei ani, în această zi, în Moldova a intrat în vigoare pachetul de legi antitutun, care este astăzi unul dintre cele mai stricte din Europa, transmite Breaking News cu referire la infotag.md

În contextul interzicerii aproape totale a fumatului în țara noastră, au început să fie promovate tot mai activ sistemele de încălzire a tutunului ca metode alternative consumului de nicotină. Unul dintre cele mai solicitate produse din această categorie a devenit IQOS, care cucereşte rapid noi piețe și noi consumatori.

Astfel, recent, în SUA, care este una dintre cele mai riguroase și pretențioase piețe în ceea ce privește calitatea produselor și grija pentru clienți, vânzările IQOS au fost autorizate oficial.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FAD) a studiat documentele mai bine de doi ani, a efectuat cercetări independente și a confirmat că nivelul substanțelor toxice în aerosolul eliberat prin sistemele de încălzire IQOS este cu mult mai mic decât în fumul de țigară, după cum confirmă şi studiile producătorului.

În țările UE, sistemele alternative consumului de nicotină sunt, de asemenea, promovate activ. În Marea Britanie, medicii prescriu persoanelor care doresc să renunțe la fumat să treacă la vape-uri sau la alte dispozitive. Acest lucru se reflectă şi în politicile de stat de sănătate publică și fiscală.

Majoritatea țărilor au stabilit deja în legislaţia fiscală o categorie aparte de produse din tutun pentru sistemele de încălzire a tutunului. Dacă în Marea Britanie acciza pentru 1000 de țigări este de 354,3 euro, atunci acciza pentru tutunul încălzit este de 44,4 euro, adică de aproape 8 ori mai mic. Astfel, țara încurajează fumătorii să treacă de la fum și cenușă la sisteme alternative, mai tehnologice și inovatoare. Aceste sisteme au potențialul de a reduce daunele pentru fumători și pentru mediu, lucru demonstrat de diferite instituții din întreaga lume.

La iniţiativa ministerelor finanţelor şi sănătăţii, legislatorii cehi au aprobat un proiect de impozitare a produselor din tutun cu risc scăzut, stabilind produsele de încălzire a tutunului într-o categorie aparte, pentru care se aplică o taxă cu aproape 80% mai mică decât la ţigări. Nota informativă la proiectul de lege aprobat face referinţă la conceptul de scădere a riscului şi daunelor:

„Proporționalitatea impozitării produselor din tutun va fi menținută în baza principiului „reducerea riscurilor”, care prevede că produsele care sunt dăunătoare pentru sănătatea omului, însă într-o măsură mai mică, ar trebui tratate altfel”.

Această situație se atestă în foarte multe țări ale UE. Potrivit surselor publicate de Direcţia generală de impozitare şi uniune vamală a Comisiei Europene (European commission directorate-general taxation and customs union), se poate face un mic tabel comparativ pentru țările în care tutunul pentru încălzire se află într-o categorie aparte pentru impozitare.

Aceasta înseamnă că, în medie, impozitele la produsele destinate sistemelor de încălzire sunt de la 4 până la 8 ori mai mici decât impozitele la țigări. Iar în Polonia, în general, rata accizei la tutunul încălzit este zero.

În Republica Moldova, heets sau rezervele pentru sistemele de încălzire a tutunului IQOS sunt incluse în categoria pentru impozitare, conform codului vamal internațional 240399900 – „Alte tipuri de tutun prelucrat și înlocuitori; tutun omogenizat și reconstituit; extracte și esențe de tutun” şi în conformitate cu țările UE, potrivit angajamentelor care decurg din Acordul de Asociere. Acestea nu sunt țigări!

Declaraţiile din ultimul timp în Moldova precum că heets ar trebui echivalate cu impozitarea țigărilor pot fi comparate cu declarația că la autovehiculele electrice ar trebui aplicate aceleași impozite ca și la automobilele cu motor cu ardere internă, care sunt importate. Aceasta în condiţiile în care în Moldova automobilele electrice sunt importate la taxa vamală „zero”, ceea ce este logic!

Totodată, conform estimărilor noastre, anul trecut, importul de heets pentru IQOS în Moldova a constituit mai puțin de 1% din totalul țigărilor importate legal.

Dacă companiile internaționale (însă toate brandurile mondiale au surse alternative consumului de nicotină) investesc în elaborarea tehnologiilor moderne și a produselor inovatoare, atunci şi guvernele abordează cu atenție această problemă.

Însă se pare că un interes deosebit pentru egalarea țigărilor și heets-urilor îl manifestă companiile farmaceutice mondiale și producătorii de țigări clasice, care, în condițiile unei concurențe dure, se tem să-şi piardă cota de piață.

În ajunul Zilei Mondiale fără Tutun, să atragem atenția fumătorilor la efectele negative ale acestui viciu asupra sănătății. Să le oferim oamenilor posibilitatea de a renunța definitiv la fumat. Iar celor care nu pot depăși dependența de nicotină, să le oferim opţiunea de a trece la dispozitive inovatoare moderne pentru consumul de nicotină, mai puţin dăunătoare pentru sănătate.

Apropo, știați că nicotina este prezentă şi în cartofi, și în vinete?! Dar aceasta este deja o altă poveste.

In this article


Join the Conversation