VIDEO// Un nou deepfake cu Maia Sandu privind organizarea referendumului

Un nou videoclip realizat cu ajutorul tehnologiei deepfake, în care președintele Republicii Moldova Maia Sandu vorbește despre referendumul privind integrarea europeană, a fost lansat în mediul online. În...

Un nou videoclip realizat cu ajutorul tehnologiei deepfake, în care președintele Republicii Moldova Maia Sandu vorbește despre referendumul privind integrarea europeană, a fost lansat în mediul online.

În videoclip, șefa statului ar vorbi în limba rusă. De asemenea, pe fundal a fost inclusă o melodie veselă și vocile unor persoane care râd la cele spuse de Maia Sandu.

Amintim că acesta nu este singurul deepfake cu Maia Sandu. La începutul lunii noiembrie, pe Facebook au apărut imagini video cu Maia Sandu, îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, ținând un discurs.

Imediat după apariția deepfake-ului, administrația Președinției a declarat că acesta a fost distribuit de o grupare criminală.

Ulterior, Guvernul R. Moldova a sesizat Meta despre deepfake-ul cu Maia Sandu apărut pe Facebook și sponsorizat de grupul „Moldova Prietenoasă”.

Ulterior, pe 30 noiembrie, pe Facebook a apărut un video unde președintele Maia Sandu i-ar îndemna pe cetățeni, în limba rusă, să câștige 30.000 de lei lunar printr-o investiție într-o nouă platformă creată în colaborare cu o bancă comercială.

De asemenea, un nou deepfake a apărut pe 17 ianuarie în care șefa statului apare cu un discurs după vizita sa în România, unde a ridicat și un premiu bănesc.

In this article