VIDEO // “Se duc la școala din satul vecin, 10 km. Astăzi, nu s-au dus, autobuzul s-a defectat” – Povestea unor copii, a căror școală a fost închisă de Maia Sandu

Reforma implementată în anii 2012-2015 de ministrul Educației Maia Sandu a lăsat satele fără de oameni și a privat copiii de un viitor mai bun. Un reportaj realizat...

Reforma implementată în anii 2012-2015 de ministrul Educației Maia Sandu a lăsat satele fără de oameni și a privat copiii de un viitor mai bun. Un reportaj realizat de NTV Moldova în raionul Glodeni dezvăluie durerea și adevărul trist al consecințelor acestei reforme, care la opt ani de la implementare are un singur rezultat – satele unde nu sunt grădinițe și școli dispar încet de pe harta Moldovei.

La Tomeștii Noi reforma Maiei Sandu a lăsat răni adânci. Din ceea ce a fost cândva școala satului au rămas doar pietre şi noroi. Profesoara de Fizică și Educația tehnologică, Ludmila Pavalean, spune că oamenii din sat i-au scris atunci Maiei Sandu și au rugat-o să nu închidă școala. Dar răspunsul așa și nu a mai venit. Instituția a fost lichidată, pedagogii au rămas fără de lucru, iar elevii fără de școală.

Un peisaj dezolant este și în satul Fundurii Noi. școala a fost demolată, iar amintirea o păstrează doar pozele făcute de foștii elevi și profesori.

Istoria se repetă și în localitatea Buteşti din Glodeni. Școală închisă la indicația ministrului Educației, Maia Sandu, stă să cadă, iar copiii au dispărut de pe ulițele satului.

În satul Fundurii Vechi au fost păstrate doar clasele primare. Elevii din clasele gimnaziale sunt nevoiți să meargă în localitățile vecine la zeci de km pentru a face școală. Pedagogii spun că au fost aruncați în drum și  fără salarii.

”În anul 2013, școala a fost închisă. De parcă suntem nimeni, iar opt oameni, opt profesori au rămas fără de lucru, inclusiv eu”, a declarat Tatiana Ghetmanenco, fostă profesoară de istorie din sat.

Nici autobuzul care transportă elevii spre școlile din alte sate nu corespunde normelor de securitate. Copiii deseori sunt puși în fața unui pericol mai ales cât vremea de afară este nefavorabilă.

”Se duc spre satul vecin – vreo 10 kilometri. Astăzi, de exemplu, nu s-au dus, deoarece autobuzul s-a defectat în drum. Au plecat, dar autobuzul s-a defectat şi asta nu este prima dată. Ei stau acasă”, le-a spus reporterilor NTV Moldova profesoară de matematică, Marina Șveț.

Locuitorii acestor sate susțin că reforma în educație le-a lăsat răni adânci. Potrivit lor, reforma Maiei Sandu a fost una dintre cele mai dureroase lovituri de la independență încoace. Acum sătenii se tem ca o asemenea măsură să nu fie aplicată și pentru punctele medicale sau casele de cultură. În opinia loc, închiderea şcolilor şi altor instituţii de menire socială sau culturală înseamnă începutul sfârşitului pentru orice localitate. De aceea, ei îndeamnă autoritățile să măsoare de şapte ori şi abia după asta să taie, fiindcă urmările sunt nefaste și ireversibile.

În cei trei ani de mandat în funcția de ministru al Educației deținută de Maia Sandu, în țară au fost lichidate 111 instituții de învățământ preșcolare și școlare, închise 19 școli profesionale și 5 colegii, și reorganizate 213 școli.  În urma acestei reforme sute de cadre didactice au rămas fără un loc de muncă și mii de elevi fără școala natală.

In this article