(Video) Proteste masive au avut loc în orașul Vilnius din Lituania

Proteste masive au avut loc orașul Vilnius din Lituania, împotriva dictaturii și restricțiilor impuse de autorități. În noaptea de 10 spre 11 august, manifestațiile participanților s-au transformat în...

Proteste masive au avut loc orașul Vilnius din Lituania, împotriva dictaturii și restricțiilor impuse de autorități. În noaptea de 10 spre 11 august, manifestațiile participanților s-au transformat în revolte. Protestatarii au reușit să blocheze mai mulți parlamentari în interiorul clădirii legislativului, iar Poliția locală a acționat violent în raport cu protestatarii, folosind forța și gaze lacrimogene.

Totul a pornit în dimineața zilei de ieri, atunci când aproximativ cinci mii de oameni s-au adunat lângă clădirea Parlamentului lituanian. Organizatorii evenimentului au planificat să protesteze împotriva restricțiilor impuse în legătură cu răspândirea noului coronavirus.

În cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului, care are loc astăzi, politicienii urmează să adopte o lege, potrivit căreia, fără așa-numitul „pașaport al oportunităților” – un certificat electronic ce atestă că o persoană este complet vaccinată, a fost bolnavă sau doar a trecut un test cu rezultat negativ – va fi imposibil de vizitat centrele comerciale, evenimente de divertisment, cafenele, restaurante și baruri.

Totodată, se va interzice utilizarea transportului public și a primirii de servicii non-critice în instituțiile medicale.

Consiliul municipal din Vilnius a emis ieri un permis pentru organizarea unui miting de până la o mie de oameni între orele 9:00 – 17:00. La cinci seara, organizatorul acțiunii, Astra Astrauskaite a dus semnăturile pentru dizolvarea parlamentului la reședința președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, relatează portalul lituanian Delfi.

Cu toate acestea, la finalul părții oficiale, oamenii nu s-au dispersat și au încercat să înconjoare clădirea parlamentului.

Potrivit materialelor video surprinse la fața locului, protestatarii au aruncat cu pietre și alte obiecte în direcția poliției și a autocarelor folosite de aceștia. Un polițist a fost rănit, iar la fața locului a ajuns o ambulanță.

Mai mulți deputați nu au putut ajunge la automobilele lor, din motiv că au fost împiedicați de o mulțime agresivă. Alți parlamentari s-au închis în mașinile lor. Protestatarii au aruncat pietre asupra politicienilor și au scandat „Rușine!”

Potrivit portalului lituanian LRT, poliția a folosit forța împotriva protestatarilor și gaze lacrimogene.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda a cerut protestatarilor să permită politicienilor să părăsească clădirea parlamentului.

Sursa: sinteza.org

In this article