VIDEO// Momentul în care geniștii explodează proiectile de război

Geniștii Armatei Naționale continuă misiunea de deminare în apropierea satului Bălțați, raionul Ialoveni. Astfel, potrivit șefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, grupa de specialiști ai Batalionului de Geniu...

Geniștii Armatei Naționale continuă misiunea de deminare în apropierea satului Bălțați, raionul Ialoveni.

Astfel, potrivit șefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, grupa de specialiști ai Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de locotenent-colonelul Gheorghe Banu, a cercetat marți, 28 aprilie, 4 ha de teren din suprafața totală de 44 de ha a pădurii.

Ca rezultat, cei 16 geniști detașați în regiune au depistat și identificat 34 de proiectile de artilerie de diferit calibru și focoase.

Munițiile de producție germană și sovietică, din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost distruse într-un loc special amenajat, în condiții de maximă siguranță.

Sursa a adăugat că lucrările continuă, acestea fiind îngreunate din cauza reliefului și copacilor.

De menționat că misiunea de deminare în satul Bălțați a demarat săptămâna trecută, după ce doi copii au fost grav răniți în rezultatul exploziei unui obiect neidentificat găsit în regiune. Atunci, geniștii Armatei Naționale au descoperit și lichidat 11 proiectile de artilerie și 9 focoase.

Din 1992 şi până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar alte 29 au fost rănite în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi șase copii au fost răniţi.

În cazul descoperirii unor obiecte explozive necunoscute, oamenii sunt rugaţi să anunţe imediat autorităţile locale (Primăria, Pretura, etc) sau să sune la Serviciul Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112, care, la rândul lor, vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

In this article