VIDEO// 2 angajați ai IGPF și 3 angajați ai SV documentați pentru comiterea a 64 și respectiv 26 de acțiuni de corupere

SPIA de comun cu angajații Pocuraturii Anticorupție (PA), Direcției inspectare efectiv a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI și Direcției integritate și supraveghere a Serviciului...

SPIA de comun cu angajații Pocuraturii Anticorupție (PA), Direcției inspectare efectiv a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI și Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal (SV), au efectuat în această dimineață 21 de percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și mijloacele de transport a 9 angajați ai IGPF și 3 ai SV, implicați în săvîrșirea infracțiunilor de corupere activă și corupere pasivă (art. 324 alin. (2) lit. b) și art. 325 alin. (2) lit. b) Cod penal al RM), fiind soldate cu reținerea a 3 angajați ai SV și 2 angajați ai IGPF.
În fapt, acțiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul Punctului de trecere a frontierei de stat “Leușeni”, iar ca rezultat al măsurilor speciale de investigație, au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 de acțiuni de corupere (sumele primite variau între 10-200 euro), precum și 3 angajați ai SV al RM, pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere, (sumele primite variau între 50-200 euro).
Acțiunile corupționale contracarate de către SPIA și PA au fost orientate în special pe următoarele categorii de persoane și paliere:
  • de la transportatorii de pasageri și colete originari din Republica Moldova care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, în scopul favorizării trecerii autovehiculelor fără control vamal, sau după caz efectuarea unui control superficial al autocamioanelor și autoturismelor încărcate cu mărfuri și colete, prin aparatul de scanare cu raze X-Ray;
  • de la cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice, pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene, și respectiv, pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană;
  • de la persoane fizice rezidente și nerezidente, pentru favorizarea trecerii frontierei de stat în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică.
În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate telefoanele mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

In this article