(VIDEO) 2.000.000 lei obținuți de deținuții penitenciarului din Soroca pentru „Machena,” prin obligarea participării la jocuri de noroc

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul republicii, într-un dosar care vizează organizația criminală condusă de...

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul republicii, într-un dosar care vizează organizația criminală condusă de hoțul în lege „Machena.”

Astfel, în cadrul perchezițiilor la șase deținuți și cinci apropiați ai lor din libertate, desfășurate cu sprijinul angajaților „Fulger” și ai sistemului penitenciar, au fost ridicate telefoane mobile, dispozitive de înregistrare a informației și mai multe înscrisuri de ciornă, care confirmă faptul tranzacțiilor bănești. Mai exact, banii erau colectați pentru susținerea organizației criminale, proveniți din participarea deținuților la jocurile de cărți, de altfel interzise în penitenciare. Astfel, lunar în conturile organizației erau transferați sume de bază de circa 2.000 lei, iar în unele cazuri în funcție de capacitatea financiară a deținutului, erau transferați și până la 50.000-60.000 lei.

Aceștia erau șantajați de către autoritățile criminale să participe la jocurile în cărți, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. Iar în cazul în care unii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri în libertate. Potrivit datelor preliminare, circa 80% din deținuții penitenciarului din Soroca, cu peste 500 deținuți, participau forțat la bugetul organizației criminale. În caz contrar, deținuții care refuzau și această formă de „cooperare” erau determinați prin amenințare și violență de către autoritățile criminale să depună cerere la administrația penitenciarului din Soroca pentru transfer în izolare de comunitatea celorlalți deținuți.

Astfel, din decembrie 2022 și până acum, potrivit probelor cercetate preliminar, au fost acumulați ilegal circa 2.000.000 lei. În continuare, urmează ca șase deținuți din penitenciarul din Soroca și cinci apropiați ai lor din libertate să fie audiați la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Printre aceștia se regăsește și un fost „supraveghetor” al organizației criminale din același penitenciar, eliberat înainte de termen în primăvara acestui an, după ce în 2017 a fost condamnat pentru circulație de droguri, fără scop de înstrăinare, la peste 10 ani închisoare. Dintre deținuții actuali vizați în dosar, aceștia-i ispășesc pedeapsa pentru aceeași infracțiune, precum și pentru omor, furt, tâlhărie; unii din aceștia sunt condamnați din anul 2012, iar cei mai recenți din 2019, cu termenul maxim de eliberare stabilit în 2030.

Audierea acestora va viza cercetarea participării lor în crearea organizației criminale și pentru organizarea dezordinilor în penitenciar. Între timp, aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției și alte drepturi procedurale, potrivit legii.

In this article