Vezi ce măsuri a pregătit Guvernul Chicu pentru mediul de afaceri, care va avea de suferit din cauza crizei

Guvernul, de comun acord cu Banca Națională a Moldovei și mediul de afaceri, analizează aplicarea unui șir de acțiuni menite să diminueze din pierderile care vor fi înregistrate...

Guvernul, de comun acord cu Banca Națională a Moldovei și mediul de afaceri, analizează aplicarea unui șir de acțiuni menite să diminueze din pierderile care vor fi înregistrate în perioada crizei COVID-19. Anunțul a fost făcut, astăzi, de premierul Ion Chicu, în Parlament. 

Printre măsurile examinate ce urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare sunt: reeșalonarea plăților ipotecare; amânarea termenului de plată a impozitului pentru persoanele juridice pe trimestrul I și posibil II al anului în curs; relaxarea politicii de creditare, ceea ce va duce la diminuarea ratei de bază și acordarea creditelor mai ieftine.

Guvernul mai examinează posibilitatea acordării unui suport financiar temporar întreprinderilor strategice care asigură securitatea energetică și alimentară a țării. De asemenea, se propune reeșalonarea plăților pentru serviciile comunale pentru consumatorii finali, poate chiar și o posibilă diminuare a tarifelor.

Se analizează și posibilitatea suplinirii Fondului de subvenționare în agricultură. Totodată, se propune diminuarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa.

De asemenea, persoanele care au luat credite în cadrul Programului ”Prima Casă” vor primi compensații din partea Guvernului. Premierul a declarat că Guvernul va propune modificări la bugetul de stat, astfel ca sumele achitate de stat celor peste 4000 de beneficiari să se dubleze.

In this article