Va fi construit un pod peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană

Va fi construit un pod peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil. Ratificarea unui ACORD dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri...

Va fi construit un pod peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil. Ratificarea unui ACORD dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a fost votat în prima și a doua lectură de 57 de deputați.

Inițiativa de a construi acest pod peste râul Nistru a fost enunțată încă în anul 2012. Potrivit autorităților atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina, acest proiect va facilita legăturile economice între cele două regiuni, precum și conexiunile cu alte state. Mai exact, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin zona de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene TEN-T. Acest lucru va avea drept rezultat facilitarea comerțului și mobilității cetățenilor, precum și va spori rolul pe care îl are Republica Moldova în calitate de legătură dintre statele Uniunii Europene și statele vecine.

Potrivit Acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic, pentru construcția podului și pentru infrastructura conexă pe teritoriul său, iar Republica Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său. Cheltuielile necesare pentru acest lucru vor fi stabilite după elaborarea unui studiu de fezabilitate. De asemenea, urmează a fi încheiat un acord separat pentru întreținerea uletrioară a podului. Lucrările urmează a fi finalizate până la finele anului 2025.

Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Ucrainei privind construcția podului transfrontalier peste râul Nistru a fost semnat la Kiev la 12 iunie 2023.

In this article