Uzbekistanul, interesat de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală din Moldova

Experienţa Moldovei în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală a devenit atractivă pentru reprezentanţii sistemului de sănătate din Uzbekistan. O misiune formată din 15 delegaţi din cadrul ministerelor...

Experienţa Moldovei în domeniul asigurării obligatorii de asistenţă medicală a devenit atractivă pentru reprezentanţii sistemului de sănătate din Uzbekistan. O misiune formată din 15 delegaţi din cadrul ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, medici-şefi ai mai multor regiuni din această ţară se află pe parcursul săptămânii curente într-o vizită de studiu la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), pentru a studia experienţa Republicii Moldova în domeniu, transmite Breaking News.

În cadrul întrunirii de luni, 11 ianuarie, Denis Valac, vicedirector general al CNAM, le-a prezentat oaspeţilor informaţii detaliate despre structura sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Ei au fost familiarizaţi cu particularităţile sistemului, principalele realizări obţinute în ultimii cinci ani în domeniu.

Membrii delegaţiei s-au arătat interesaţi de un şir de aspecte ce țin de contractarea instituţiilor medicale, transferurile din bugetul de stat pentru persoanele asigurate de Guvern, finanţarea acordată la diferite niveluri de asistenţă medicală.

Discuţii detaliate sunt planificate cu mai mulţi şefi de direcţii ale CNAM despre cadrul de reglementare a sistemului DRG (mecanism de plată pentru serviciile spitalicești, bazat pe complexitatea cazurilor), aplicat în Republica Moldova, regulile de codificare şi componenta privind tehnologiile informaţionale în sistemul respectiv, auditul codificării, calcularea costurilor serviciilor spitalicești etc.

Delegaţia din Uzbekistan se află la Chişinău, în zilele de 11-15 ianuarie, perioadă în care sunt planificate întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi vizite la câteva instituţii medicale.

In this article


Join the Conversation