Urmașii își vor putea ridica, în curând, plata pensiilor

Plata pensiilor pentru soțul rămas în viață sau cea pentru urmaș, în cazul decesului beneficiarului, va începe în luna februarie. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de...

Plata pensiilor pentru soțul rămas în viață sau cea pentru urmaș, în cazul decesului beneficiarului, va începe în luna februarie. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale. Reprezentanții acesteia au precizat că, până acum, au înregistrat 25 de cereri în acest sens. Legislația vizează doar cazurile când pensionarii au decedat în acest an și au beneficiat de prestație socială mai puțin de cinci ani.

O altă condiție obligatorie pentru a obține noul tip de pensie este ca soții să fi fost căsătoriți, cel puţin, 15 ani. Pensia de urmaş nu va putea fi majorată sau recalculată şi va fi egală cu cea plătită în momentul decesului beneficiarului. Perioada de plată va depinde de anul în care a murit beneficiarul, după împlinirea vârstei de pensionare, dar nu va fi mai mare de cinci ani.

Pachetul de documente necesar pentru a beneficia de acest tip de pensie nu este mare.

Inițiativa socială a șefului statului i-a bucurat pe oameni. Ei spun că aceasta era așteptată de mulți ani și va asigura mai multă echitate socială.

Pensiile vor fi plătite soților rămași în viață la inițiativa șefului statului, Igor Dodon. La finele anului trecut, legea în acest sens a fost votată de Parlament. Banii necesari pentru implementarea ei au fost incluși în bugetul pentru acest an. Este vorba de aproximativ 50 de milioane de lei.

In this article


Join the Conversation