Un șofer, condamnat pentru refuzul de a fi supus examenului medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și pentru că a încercat să corupă ofițerii de patrulare

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de refuz al conducătorului mijlocului de transport...

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunilor de refuz al conducătorului mijlocului de transport de a fi supus examenului medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei (art. 264/1 alin.(3) din Codul penal) și corupere activă (art.325 alin.(1) din Codul penal).

Astfel, potrivit sentinței din 20 decembrie 2023, un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscută vinovat de comiterea infracțiunilor nominalizate, stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe un termen de 160 de ore, cu amendă în mărime de 2000 de unități convenționale (echivalentul a 100 000 lei). Suplimentar, inculpatul a fost sancționat cu un an și o lună de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probă de un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, inculpatul, la 13 august 2023, pe timp de seară, a condus automobilul de model ,,Volkswagen Passat”, pe traseul M-5, ,,Chișinău – Bălți”. Fiind stopat de către ofițerii de patrulare, fiind suspectat de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, inculpatul fost supus testării alcooscopice cu aparatul „Drager” constatându-se în aerul expirat o concentrație a vaporilor de alcool de 1.07 mg/l, care reprezintă stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat. Ulterior, fiind condus in incinta spitalului din orașul Fălești, pentru a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și naturii ei, precum și recoltarea probelor biologice, inculpatul a refuzat examinarea.

În plus, același inculpat, a încercat să corupă ofițerii de patrulare prin plasarea în pașaportul biometric eliberat pe numele său, a sumei de 50 de euro și 400 lei, pentru ca ultimii să nu-și îndeplinească obligațiile de serviciu, adică pentru a renunța la întocmirea actelor de constatare a cazului de conducere a mjlocului de transport în stare de ebrietate.

Inculpatul și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii imputate.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

In this article