Un an de război în Ucraina. Ion Ceban: Suntem alături de poporul ucrainean!

Astăzi, 24 februarie, se face exact un an de la începutul războiului în Ucraina. Tot acum un an, în dimineața de joi, 24 februarie 2022, în Capitală ajungeau...

Astăzi, 24 februarie, se face exact un an de la începutul războiului în Ucraina. Tot acum un an, în dimineața de joi, 24 februarie 2022, în Capitală ajungeau și primii refugiați din Ucraina, Chișinăul fiind localitatea care înregistra și cel mai mare flux de cetățeni ucraineni, care își părăsiseră casele după primele atacuri lansate în țara vecină.

”Astăzi este un an de la războiul din Ucraina. Am fost și suntem alături de poporul ucrainean. Vrem pace pentru toți!”, a scris în această dimineață pe pagina sa de pe o rețea de socializare edilul Capitalei, Ion Ceban.

Amintim că în primele zile ale războiului, cea mai mare mobilizare a fost în municipiul Chișinău, acolo unde și ajungeau cei mai mulți refugiați, în special din regiunea Odesa. Imediat a fost creat Centrul de la Moldexpo, după care, treptat, cifra tuturor centrelor de plasament a ajuns la 45. În total, de la începutul conflictului, în Republica Moldova au ajuns aproximativ 700 de de mii de refugiați, dintre care jumătate de milion fiind copii. Cea mai mare presiune a fost pe autoritățile municipale. În centrele din Capitală au fost cazate și înregistrate 16 mii de persoane, iar peste 100 de mii de pachete cu produse alimentare și ajutor umanitar au fost oferite familiilor de refugiați la Centrul ”Patria Lukoil” de la Rîșcani.

In this article