Un administrator de insolvabilitate deferit justiției pentru escrocherie și abuz de serviciu

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui administrator de insolvabilitate, pentru...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui administrator de insolvabilitate, pentru comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (5) din Codul penal) și abuz de serviciu (art.335 alin.(1) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită de către organul de urmărire penală al Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) la 13 ianuarie 2020, în baza plângerii unuia dintre creditorii întreprinderii în proces de insolvabilitate.

Conform plângerii, învinuitul, fiind desemnat în funcție de administrator al procesului de insolvabilitate al unei Cooperative agricole, în procesul exercitării atribuțiilor sale de serviciu, urmărind scopul înstrăinării ilegale a bunurilor Cooperativei, încredințate în administrarea acestuia și însușirii acestora fără stingerea obligațiilor față de bugetul public și creditorii întreprinderii, a organizat licitații fictive, înstrăinând contrar procedurilor legale, bunurile întreprinderii menționate aflate în proces de insolvabilitate.

În rezultatul acțiunilor sale, administratorul de insolvabilitate a cauzat un prejudiciu total de 1 333 716, 91 lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală deferită justiției urmează să fie examinată de Judecătoria Cahul, Sediul Central.

Pentru infracțiunile comise, inculpatul riscă o pedeapsă maximă  cu închisoare de până la 13 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii de condamnare definitive în privința sa.

In this article