Prima deputată transgender din lume a murit la vârsta de 65 de ani

Georgina Beyer, prima deputată transgender din lume şi susţinătoare neobosită a drepturilor LGBTQ, a murit la vârsta de 65 de ani, informează luni Reuters. Ea a fost deputat...

Georgina Beyer, prima deputată transgender din lume şi susţinătoare neobosită a drepturilor LGBTQ, a murit la vârsta de 65 de ani, informează luni Reuters. Ea a fost deputat în Parlamentul neozeelandez din 1999, iar apoi a fost primăriță.

Beyer suferea de multă vreme de o afecţiune a rinichilor. Totuşi, comunicatele despre dispariţia ei nu menţionează cauza decesului, transmite breakingnews.md cu referire la Adevărul.ro.

Fostă prostituată, actriţă şi drag queen, Beyer a fost aleasă în parlamentul naţional în 1999, după câţiva ani ca primăriţă în Carterton, un oraş din regiunea rurală Insula de Nord. Ea şi-a desfăşurat activitatea ca deputată din partea Partidului Laburist până în 2007, scrie Agerpres.

Beyer, care a fost făcută membră a Ordinului de Merit al Noii Zeelande de către regina Elisabeta a II-a în 2020 pentru serviciile aduse comunităţii LGBTQ, era cunoscută pentru activitatea ei dedicată legalizării uniunilor civile şi a căsătoriei gay, precum şi pentru dezincriminarea prostituţiei.

A suferit un transplant de rinichi

Adresându-se parlamentului în 2003 în legătură cu un proiect de lege privind reglementarea prostituţiei, ea a spus: „Susţin acest proiect de lege pentru toate prostituatele pe care le-am cunoscut şi care au murit înainte de vârsta de 20 de ani din cauza caracterului inuman şi ipocriziei unei societăţi care nu le-ar oferi niciodată şansa de a se salva oricare ar fi circumstanţele care le-au făcut să ajungă în această industrie”.

De origine maori, ea a candidat din nou pentru parlament din partea fostului Partid Mana în 2014, dar nu a avut succes.

Beyer a primit un transplant de rinichi în 2017, după ce timp de patru ani a suferit de insuficienţă renală în stadiu terminal pentru care avea nevoie zilnic de dializă.

Ea a murit luni într-un centru de îngrijiri paliative, potrivit postării pe Facebook a lui Scotty Kennedy, un prieten.

Prim-ministrul Chris Hipkins a declarat că Beyer şi-a lăsat amprenta asupra parlamentului.

„Cu siguranţă cred că Georgina a deschis un drum care le-a făcut viaţa mult mai uşoară altora care i-au călcat pe urme”, a apreciat el.

Sursa: adevarul.ro

In this article