UE a impus sancțiuni în legătură cu moartea lui Navalnîi

Consiliul European a impus sancțiuni împotriva a 33 de cetățeni și două entități ruse în legătură moartea opozantului Alexei Navalnîi, despre care liderii Uniunii Europene consideră că a...

Consiliul European a impus sancțiuni împotriva a 33 de cetățeni și două entități ruse în legătură moartea opozantului Alexei Navalnîi, despre care liderii Uniunii Europene consideră că a fost omorât de regimul de la Moscova. Măsurile restrictive au fost adoptate în cadrul Regimului global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului al Uniunii Europene. 

UE impune sancțiuni în legătură cu moartea lui Navalnîi

 

În lista de sancțiuni UE au fost incluși 33 de cetățeni ruși care au fost în represiunile aupra lui Alexei Navalnîi. Printre aceștia se numără reprezentanți ai Ministerului Justiției de la Moscova, judecători și persoane cu funcții de răspundere din cadrul coloniilor IK-3 și IK-6, acolo unde a fost deținut de-a lungul timpului politicianul.

De asemenea, măsuri restrictive au fost impuse inclusiv asupra penitenciarelor IK-6 și IK-3.

Astfel, activele din UE ale persoanelor și entităților care au căzut sub regimul sancțiunilor vor fi înghețate, iar furnizarea de fonduri sau resurse economice, direct sau indirect, către acestea sau în beneficiul lor, este interzisă. În plus, persoanele fizice împotriva cărora au fost impuse sancțiuni li se va aplica interdicție de intrare pe teritoriul Uniunii Europene.

„Demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică”

 

Într-o reacție, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate Josep Borrell a declarat că noile sancțiuni reflectă „determinarea” UE de atrage la răspundere autoritățile ruse pentru încălcarea drepturilor omului.

Uciderea lentă a lui Alexei Navalnîi de către regimul de la Kremlin este o amintire a disprețului total al acestuia față de viața umană. Sancțiunile de astăzi demonstrează determinarea noastră de a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile rusești pentru încălcarea continuă a drepturilor omului în Rusia. În același timp, știm că Putin nu este Rusia, iar Rusia nu este Putin. Vom continua să sprijinim societatea civilă din Rusia și vocile independente”, a declarat Josep Borrell, citat într-un comunicat publicat de Consiliul European.

***

Alexei Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în condiții dubioase într-o închisoare din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit documentului de constatare a decesului, eliberat după efectuarea autopsiei, opozantul rus a murit „din cauza naturale”. Politicianul a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul „Borisov” de la Moscova. Familia și echipa lui Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, precum și oameni de rând cred că acesta a fost omorât de președintele rus Vladimir Putin și regimul de la Moscova.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article