BREAKING NEWS// Atac armat la Moscova. Cel puțin 50 de oameni au fost uciși la o sală de spectacole

Un atac armat a avut loc vineri seară într-o sală de concert din Moscova (Crocus City Hall, în Krasnogorsk, din suburbiile de nord-vest ale Moscovei), conform agenției de...

Un atac armat a avut loc vineri seară într-o sală de concert din Moscova (Crocus City Hall, în Krasnogorsk, din suburbiile de nord-vest ale Moscovei), conform agenției de presă de stat TASS. Cel puțin 12 morți și zeci de răniți au fost raportați în urma unor împușcături și explozii care ar fi avut loc la un concert al trupei rock Picnic, pro-Putin, care se desfășura cu casa închisă. Membrii trupei nu au fost răniți, conform canalului de Telegram al TASS.

UPDATE 21:20 Diplomaţia rusă denunță „un atentat terorist sângeros”, relatează AFP.

Numărul morților și răniților este în creștere.

 

Peste 130 de răniți; Muzicienii grupului Picnik nu au fost răniți în timpul împușcăturilor;

UPDATE 20:57 Agenția rusă de știri 112, specializată în relatări despre infracțiuni, a avansat un bilanț de 40 de morți și peste 100 de răniți, transmite The Guardian. Nu este clar dacă poliția a reușit să îi neutralizeze pe atacatori. Un martor ocular a declarat pentru canalul Mash Telegram că au fost „cel puțin cinci” atacatori și că aceștia erau „bărboși”.

  • „Se comportă ca niște luptători antrenați și instruiți”, se arată în relatarea respectivă. „În momentul intrării în clădire, paznicii și oamenii care stăteau la ușă au fost uciși. Apoi au blocat intrarea principală”.
  • „Teroriștii sunt înarmați cu puști de asalt AKM”, a precizat persoana respectivă. „Unii poartă descărcătoare cu diverse muniții. Cel puțin doi dintre atacatori poartă rucsacuri, posibil cu cocktailuri molotov, declară martorii.

Autoritățile ruse au efectuat recent o serie de raiduri împotriva militanților islamiști înarmați din regiunea Ingușetia, ceea ce a dus la schimburi de focuri între poliție și combatanți.

UPDATE 20:54 O a doua explozie a fost auzită vineri, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters. Autorităţile ruse au anunţat că au întărit măsurile de securitate pe aeroporturile şi gările din Moscova, potrivit surselor citate. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anulat toate evenimentele publice în capitala rusă în acest sfârşit de săptămână: ”Am decis să anulez toate manifestările sportive, culturale şi alte evenimente în masă la Moscova în acest weekend”, a transmis Sobianin pe aplicaţia Telegram, citat de Agerpres.ro.

UPDATE 20:50 Ministerul rus de Externe a calificat împuşcăturile de la sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei drept un ”atac terorist” şi a îndemnat întreaga comunitate mondială să îl condamne, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

UPDATE 20:48 Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din clădire de către pompieri, potrivit TASS, citată de CNN. Salvatorii lucrează în continuare pentru a scoate oamenii de pe acoperiș, potrivit Direcției principale a Ministerului pentru Situații de Urgență al Federației Ruse.

UPDATE 20:43 Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a calificat incidentul drept o ”tragedie teribilă”:

  • ”Astăzi a avut loc o tragedie teribilă în centrul orașului Crocus. Condoleanțele mele celor dragi victimelor. Am dat ordin să se ofere toată asistența necesară tuturor celor care au suferit în timpul incidentului”, a declarat Sobyanin într-un comunicat citat de CNN. 

UPDATE 20:40 La fața locului au fost trimise 50 de echipaje de ambulanță, transmite Reuters. Unele persoane se află încă în interiorul sălii de concerte.
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, bărbați cu arme automate au fost arătați trăgând în mod repetat asupra unor civili care țipau, inclusiv femei, care se ghemuiau sub semnul de intrare ”Crocus City Hall”. Alte înregistrări video arătau mai multe persoane care zăceau nemișcate în bălți de sânge în fața sălii. Reuters nu a reușit să verifice imediat imaginile. O altă înregistrare video îi arată pe atacatori trăgând asupra oamenilor din sala de concerte.

UPDATE 20:30 Ambasada SUA în Rusia a avertizat la începutul acestei luni că ”extremiștii” au planuri iminente pentru un atac la Moscova, transmite Reuters. Aceasta a emis avertismentul la câteva ore după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de o celulă a grupării militante musulmane sunnite Stat Islamic.

UPDATE 20:23 Imaginile postate pe rețelele de socializare arată oameni care fug din calea focurilor de armă.

UPDATE 20:18 Un reporter al presei ruse de stat aflat la fața locului și citat de Moscow Times a declarat că o ”grenadă sau o bombă incendiară” a fost aruncată după ce împușcăturile au izbucnit vineri seara, provocând un incendiu la sala de concerte.

UPDATE 20:00 ”Evacuarea persoanelor este în curs de desfășurare”, au declarat serviciile de urgență pentru agenția de presă TASS, citate de Moscow Times. 

Mai multe alte instituții media rusești au raportat împușcăturile și au spus că centrul comercial era în flăcări. Un videoclip postat pe canalele aplicației rusești de mesagerie a arătat coloane uriașe de fum negru ridicându-se deasupra clădirii, transmite Associated Press.

Publicația The Moscow Times relatează despre bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj:

  • ”Cel puțin trei bărbați îmbrăcați de camuflaj au deschis focul la sala Crocus, o locație populară pentru concerte din suburbiile Moscovei, a raportat agenția de presă de stat RIA Novosti. Cel puțin 12 persoane au fost ucise și 35 au fost rănite, a anunțat canalul Baza Telegram, fără a oferi mai multe detalii”.

Potrivit datelor preliminare, împușcăturile ar fi provenit de la o mitralieră, conform Kommersant, care citează TASS.

știre în curs de actualizare

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article