MAN trage un semnal de alarmă: OSCE/ODIHR raportează abateri grave în domeniul electoral și al audiovizualului

Partidul MAN atenționează asupra unor grave probleme și abateri în domeniul electoral și în audiovizual constatate într-un nou raport critic al OSCE/ODIHR privind alegerile locale din toamna trecută....

Partidul MAN atenționează asupra unor grave probleme și abateri în domeniul electoral și în audiovizual constatate într-un nou raport critic al OSCE/ODIHR privind alegerile locale din toamna trecută.

Reprezentanții MAN susțin că din totalul celor 31 de recomandări din recentul raport, 11 sunt „subliniate cu roșu”, cele mai grave fiind legate de politizarea Comisiei Electorale Centrale și a Consiliului Audiovizualului.

„Politizarea CEC. Se constată îngrijorări cu privire la independența CEC și faptul dominării acestei instituții de un partid. OSCE/ODIHR recomandă revederea componenței CEC înainte de alegerile Prezidențiale 2024 și Parlamentare 2025. Menționez faptul că am acționat în judecată Parlamentul RM ca să o retragă de funcție pe Președintele CEC, numită acolo de Fracțiunea PAS, ca făcut în repetate rânduri declarații politice și a critică în defavoarea MAN și a reprezentanților Partidului. Faptele sunt constatate, sunt dovezi, la sesizarea noastră Parlamentul, mai exact Fracțiunea PAS nu a răspuns, așa că îi vom obliga prin instanță. Politizarea CA și TRM. Se constată că partidul de guvernare, PAS, a schimbat legea astfel încât au politizat CA și TRM. PAS a numit unilateral organele de administrare ale CA și TRM și, conform legii, îi pot demite și pune alții fără careva fără temeiuri legale suficiente ceea ce constituie o încălcare flagrantă a standardelor internaționale. Se recomandă modificarea legii pentru a asigura independența CA și TRM și pentru a asigura stabilitatea mandatului acestora”, a declarat reprezentantul MAN, Victor Pruteanu, în cadrul unui briefing.

Membrul formațiunii s-a referit și la cenzura de la TV și internet, unde raportul OSCE, la fel, vine cu mai multe critici.

„Suspendarea emisiei televiziunilor și blocarea de site-uri de către autoritățile statului, conform cadrului normativ referitor la drepturile omului constituie restricții disproporționate a libertății de exprimare. Suspendarea licenței unor televiziuni trebuie să fie făcută doar dacă acestea au comis încălcări grave, de mai multe ori, în baza deciziilor instanței de judecată. Aici nu cred că trebuie să vă explic gravitatea situației, ieri au fost închise două posturi, iar PATRIOTUL lucrează la turații maxime și șterge, blochează sau restricționează conturi pe rețelele de socializare”, a mai subliniat Victor Pruteanu.

Reprezentantul MAN s-a referit și la cazul scoaterii din cursă a candidatului formațiunii de la Bubuieci.

„Turul doi de alegeri trebuie organizat doar după ce se rezolvă toate contestațiile în judecată. Noi încă avem două dosare în judecată pe cazul de la Bubuieci, iar PAS deja și-a pus primarul lor acolo. Apropo, noua membră CEC, șefa cabinetului Fracțiunii PAS în Parlament, a fost cea care a reprezentat PAS în dosarul Bubuieci, deci sunt dubii extrem de mari cu referință la profesionalismul acesteia. Cât ține de diplomă – primarul legal ales de Bubuieci, reprezentant MAN, are diplomă și am prezentat-o la CEC”, mai adăugat Victor Pruteanu.

În contextul raportului OSCE, formațiunea cerut depolitizarea CEC, a CA și TRM, încetarea cenzurii media și pe internet și implementarea urgentă a recomandărilor OSCE/ODIHR.

In this article