Ucrainenii au lansat drone asupra mai multor regiuni ruseşti

Un atac aerian ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod a rănit opt persoane și a avariat zeci de clădiri rezidențiale și mașini, a declarat joi guvernatorul regiunii învecinate cu...

Un atac aerian ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod a rănit opt persoane și a avariat zeci de clădiri rezidențiale și mașini, a declarat joi guvernatorul regiunii învecinate cu Ucraina. În același timp, Ucraina susține că a doborât 17 drone lansate de Rusia deasupra Odesei.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că printre răniții din Belgorod se află o fată de 11 ani care a fost dusă la spital, transmite Reuters.

Aproximativ 34 de apartamente din 19 clădiri de apartamente au fost avariate, precum și zeci de mașini în orașul Belgorod, centrul administrativ al regiunii, a adăugat guvernatorul.

Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 15 rachete și o dronă lansate de Ucraina deasupra regiunii Belgorod.

Trei drone au fost, de asemenea, doborâte deasupra regiunii ruse Kursk și două deasupra regiunii Briansk, a mai transmis ministerul. Toate aceste regiuni se învecinează cu Ucraina.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

17 drone doborâte deasupra Odesei

Autoritățile militare ucrainene au transmis că apărarea antiaeriană a doborât 17 din 20 de drone lansate de Rusia deasupra Odesei.

Atacurile rusești vin după ce, miercuri, rachetele și dronele Moscovei au lovit mai multe centrale energetice ucrainene, provocând daune grave la trei centrale termice și pene de curent în mai multe regiuni.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât miercuri 39 din 55 de rachete și 20 din cele 21 de drone de atac folosite pentru atac.

Operatorul național de rețea electrică Ukrenergo a declarat că a fost forțat să introducă întreruperi de energie electrică în nouă regiuni pentru consumatori și că le va extinde la nivel național pentru întreprinderi în timpul orelor de vârf.

Oficialii Ukrenergo au mai declarat că importurile de energie electrică din Europa nu pot compensa penuria de energie produsă de atacurile rusești.

Ministerul rus al Apărării a transmis că a lovit complexul militar-industrial al Ucrainei și instalațiile energetice ca represalii pentru loviturile Kievului asupra instalațiilor energetice rusești.

Atacuri rusești intensificate la ceas aniversar

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat că atacurile intensificate ale Rusiei au fost lansate în ziua în care Ucraina marca sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Acesta este modul în care Kremlinul marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, cu o lovitură masivă, încercând să perturbe viața poporului nostru cu nazismul său”, a spus Zelenski în discursul său zilnic.

După ce a lovit sistemul energetic în prima iarnă a războiului, Rusia și-a reînnoit asaltul asupra rețelei în martie, deoarece Ucraina a rămas fără stocuri de rachete occidentale de apărare aeriană.

Prim-ministrul Densi Șmîhal a estimat că peste 800 de instalații de încălzire au fost avariate și până la 8 GW de energie electrică au fost pierduți până acum, adăugând că guvernul are nevoie de 1 miliard de dolari pentru a finanța lucrările de reparații.

La rândul ei, Ucraina și-a intensificat atacurile cu drone asupra rafinăriilor rusești în acest an. Loviturile ucrainene asupra rafinăriilor rusești ar fi putut perturba mai mult de 15% din capacitatea de rafinare a petrolului rusesc, a declarat pentru Reuters un oficial NATO.

In this article