Academicianul Gheorghe Paladi împlinește astăzi 95 de ani

Astăzi, 9 mai, marele medic și savant Gheorghe Paladi, specialist proeminent al medicinei autohtone, care a asistat nașterea a mii de copii din țara noastră și a stat...

Astăzi, 9 mai, marele medic și savant Gheorghe Paladi, specialist proeminent al medicinei autohtone, care a asistat nașterea a mii de copii din țara noastră și a stat la straja sănătății mamelor, împlinește venerabila vârstă de 95 de ani.

Gheorghe Paladi, academician, doctor în medicină, profesor universitar, medic obstetrician-ginecolog, laureat al Premiului de Stat în domeniul Științei, cavaler al Ordinului Republicii, savant cu reputație mondială, a activat peste 50 de ani în cadrul instituției medicale care astăzi îi poartă numele.

,,Personalitate ilustră în domeniul obstetrical-ginecologic și unul dintre pilonii Universității de Stat de Medicină și Farmacie, autorul a zeci de monografii, manuale, materiale didactice, pedagog de mare talent, savantul Gheorghe Paladi a întemeiat bazele asistenței medicale obstetricale din țara noastră creând o solidă școală științifică”, comunică Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, pe facebook.

,,Toată viața am iubit obstetrica: grija pentru femeile însărcinate, pentru o nouă viață, o generație sănătoasă — constituie un scop dintre cele mai nobile. Dacă nașterea a decurs bine și pe lume a apărut un copil sănătos — poate fi oare o mai mare bucurie și fericire ca aceasta?!”, mărturisește distinsul medic în cartea ce i-a fost dedicată ,,Academicianul Gheorghe Paladi: omul care naște dimineți” . ,,Copiii sunt florile vieții când se nasc, dar până a se naște, când sunt atât de așteptați, ei sunt ceva mai mult. Femeile, mamele sunt leagănul neamului omenesc, copiii sunt fericirea familiei și a întregii societăți”, afirmă Gheorghe Paladi.

Un model de profesor, medic și om cu calități deosebite — toate i-au permis nu doar să cucerească culmile profesionale, ci și să fie admirat și elogiat de discipolii săi care i-au urmat calea și îi cinstesc activitatea prodigioasă.

,,Prietenos, sincer, săritor la nevoie, sociabil, iubitor de oameni, bun la inimă, cu un respect aparte față de colegi, omul care a știut a da tuturor o speranță…”, astfel își amintesc discipolii de mentorul lor, Gheorghe Paladi.

In this article