Ucraina după ce a „pățit” își schimbă părerea

Până în prezent Ucraina nu observa egalitățile și crimele comise de Federația Rusă nici în Afganistan, nici din Cecenia, nici din Siria, indiferentă era și de războiul din...

Până în prezent Ucraina nu observa egalitățile și crimele comise de Federația Rusă nici în Afganistan, nici din Cecenia, nici din Siria, indiferentă era și de războiul din Transnistria însă acum sa schimbat brusc părerea după ce singură a suferit de ruși.

Ucraina a recunoscut Kurilele de Sud drept teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia îsă încă nu ș-ia cerut iertare de indiferența cu care urmărea cum cetățenii moldoveni erau uciși în Tiraspol, transmite Digi24.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o rezoluție prin care recunoaște insulele Kurile de Sud drept „teritoriu al Japoniei ocupat de Rusia”, potrivit datelor de pe site-ul parlamentului, relatează Ria Novosti.

„Rada Supremă a Ucrainei își declară sprijinul pentru poziția Japoniei în raport cu teritoriile sale nordice. Recunoaște că aceste teritorii continuă să fie sub ocupația Federației Ruse”, se arată în textul documentului.

În același timp, Kievul a cerut comunității internaționale să ia toate măsurile posibile „cu privire la oficializarea legală a statutului Teritoriilor de Nord ale Japoniei”. Japonia revendică insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și Habomai, invocând Tratatul bilateral privind comerțul și frontierele din 1855.

Tokyo a pus întoarcerea insulelor ca o condiție pentru încheierea unui tratat de pace cu Rusia, care nu a fost niciodată încheiat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1956, URSS și Japonia au semnat o declarație comună în care Moscova a convenit să ia în considerare posibilitatea transferului celor două insule în prezența unui acord de pace. URSS spera să pună capăt acestui lucru, în timp ce Japonia a considerat acordul doar o parte din soluția problemei, fără a renunța la pretențiile sale asupra tuturor insulelor.

Negocierile ulterioare nu au ajuns la niciun rezultat. Poziția Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu trebuie pusă la îndoială.

Dmitri Rogozin propune denumiri rusești pentru insulele Kurile, disputate cu Japonia

Directorul general al agenției spațiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat luni că insulele Kurile, subiect de dispută teritorială cu Japonia, ar putea fi redenumite după nave rusești și evenimente din războiul ruso-japonez de la începutul secolului al XX-lea, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparțin și pe care Japonia le numește „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokio și Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităților celui de-al doilea război mondial.

Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus să schimbe numele uneia dintre insule în Variag în onoarea unui crucișător a cărui scufundare a declanșat în 1904 războiul ruso-japonez din 1904. Cunoscut pentru declarațiile sale tăioase și prezența activă pe rețelele de socializare de la invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Rogozin a mai propus ca insulele Habomai să poată fi denumite arhipelagul marinarilor eroi ruși.

„Întotdeauna când statele și-au adăugat teritorii, ei le-au dat nume (…) De ce nu au nume rusești aceste insule?”, a spus Rogozin la postul de radio Sputnik. „Acest lucru ar fi mult mai logic decât denumirile folosite acum pentru aceste insule și care distrug limba rusă”, a adăugat el.

Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali pentru a impune sancțiuni economice Rusiei. Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de insulele Kurile din cauza sancțiunilor impuse de Tokio după invadarea Ucrainei.

In this article