Ucraina critică discursul Papei Francisc: `Face propagandă imperialistă

Kievul îl atacă pe Papa Francisc, acuzându-l de “propaganda imperialistă” într-un discurs rostit pe 25 august prin video-conferință, la Ziua Tineretului Rus de la Sankt Petersburg.   Cu o postare pe Facebook,...

Kievul îl atacă pe Papa Francisc, acuzându-l de “propaganda imperialistă” într-un discurs rostit pe 25 august prin video-conferință, la Ziua Tineretului Rus de la Sankt Petersburg.

 

Cu o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, citează un pasaj din discursul atribuit Suveranului Pontif: “Nu uitați niciodată moștenirea voastră. Sunteți copiii marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru I, a Ecaterinei a II-a, acel mare imperiu cult, de mare cultură și mare umanitate. Nu renunțați niciodată la această moștenire. Sunteți moștenitorii marii Mame Rusia, continuați cu ea. Și mulțumesc, mulțumesc pentru felul vostru de a fi, pentru felul vostru de a fi ruși”.

Oficialul ucrainean scrie: “Acesta este un citat din discursul Papei Francisc, adresat participanților la cea de-a X-a Zi a Tineretului Catolic Rus, desfășurată la Sankt Petersburg pe 25 august. Tocmai cu o asemenea propagandă imperialistă – scrie el – și “necesitatea de a salva “marea Mamă Rusia”, Kremlinul justifică uciderea a mii de bărbați și femei ucrainene și distrugerea a sute de orașe și sate ucrainene”.

Și, apoi, adaugă: “Este cu adevărat păcat că ideile unei mari puteri ruse, care sunt de fapt cauza agresivității cronice a Rusiei, conștient sau inconștient, ies din gura Papei, a cărui misiune, în opinia noastră, este tocmai de a deschide ochii tineretului rus asupra cursului distructiv al actualei conduceri ruse”.

Din Ucraina, însă, vine și apărarea pontifului, în cuvintele Nunțiaturii de la Kiev, care observă că, în urma conexiunii telematice a Papei Francisc cu tinerii catolici ai Federației Ruse, “au apărut discuții în mass-media ucraineană și internațională despre unele cuvinte rostite de Suveranul Pontif de la Vatican cu acea ocazie. În special, potrivit unor interpretări, Papa Francisc ar fi încurajat tinerii catolici ruși să ia exemplu de la unele figuri istorice ruse, cunoscute pentru ideile și acțiunile lor imperialiste și expansioniste, realizate în detrimentul popoarelor vecine, inclusiv a celui ucrainean”.

Reprezentanța Pontificală “respinge cu fermitate interpretările menționate mai sus, întrucât Papa Francisc nu a încurajat niciodată ideile imperialiste. Dimpotrivă, este un adversar ferm și critic al oricărei forme de imperialism sau colonialism, în toate popoarele și situațiile. În aceeași cheie trebuie interpretate cuvintele Suveranului Pontif roman, rostite pe 25 august”.

In this article