Ucraina ar putea fi invitată oficial să aderare la NATO

Ucraina trebuie să fie invitată oficial să adere la Alianța Nord-Atlantică în luna iulie, în cadrul Summitului NATO de la Vilnius, Lituania. O rezoluție în acest sens a...

Ucraina trebuie să fie invitată oficial să adere la Alianța Nord-Atlantică în luna iulie, în cadrul Summitului NATO de la Vilnius, Lituania. O rezoluție în acest sens a fost adoptată chiar de țara gazdă a acestei întâlniri de rang înalt.

”La Summitul NATO de la Vilnius este imperios necesar să invităm Ucraina să devină membră a Alianței”, se arată în rezoluția votată în unanimitate de Parlamentul Lituaniei, publicată pe pagina oficială a legislativului de la Vilnius. Documentul a fost adoptat la o zi după discuția dintre președintele parlamentului lituanian cu omologul său ucrainean.

La Summitul NATO din 11-12 iulie, a fost invitat deja președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Invitația i-a fost făcută chiar de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”O Ucraină puternică și independentă este vitală pentru stabilitatea zonei euro-atlantice și așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu președintele Zelenski la summitul nostru de la Vilnius din iulie”, se arată în mesajul lui Stoltenberg.

În contextul invitației, Zelenski a declarat că recenta aderare a Finlandei la NATO demonstrează că Alianța devine tot mai activă pe flancul de Este.

Sursa: voceabasarabiei.md 

In this article