Ucraina acuză Comitetul Internaţional Olimpic că este un promotor al războiului

Preşedinţia Ucrainei a criticat luni Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este „un promotor al războiului”, pentru că examinează posibilitatea de a autoriza participarea atleţilor ruşi sub stindard...

Preşedinţia Ucrainei a criticat luni Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este „un promotor al războiului”, pentru că examinează posibilitatea de a autoriza participarea atleţilor ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024, informează Agerpres.

„CIO este un promotor al războiului, al omuciderii şi al distrugerii. CIO priveşte cu plăcere cum Rusia distruge Ucraina şi oferă apoi Rusiei o platformă pentru a promova genocidul”, a acuzat pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, vizându-l personal pe Thomas Bach, preşedintele german al CIO.

„Este evident că banii care cumpără ipocrizia olimpică nu au mirosul sângelui Ucrainei. Nu-i aşa, domnule Bach?”, a scris Podoliak.

Kievul cere ca sportivilor originari din Rusia şi din Belarus, aliat al Kremlinului, să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Însă CIO a declarat miercurea trecută că „analizează” posibilitatea de a autoriza participarea lor sub drapel neutru, precizând că „niciun atlet nu ar trebui să fie împiedicat să concureze din cauza paşaportului”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat vineri „ipocrizia” CIO şi l-a invitat pe Thomas Bach să viziteze Bahmut, unul dintre punctele fierbinţi ale războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Duminică, Zelenski a anunţat în mesajul său zilnic că i-a scris o scrisoare preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la această problemă, dat fiind că Jocurile Olimpice din 2024 au loc la Paris.

„Olimpismul şi statele teroriste nu trebuie să se intersecteze”, a declarat Zelenski, potrivit BBC.

Acesta a adăugat că nu poate exista neutralitate în sport, atâta timp cât sportivii ucraineni mor pe câmpul de luptă. Acesta a amintit şi de Olimpiada găzduită de Germania aflată sub regim nazist, în 1936.

„A fost o mare greşeală în istoria olimpică. Mişcarea olimpică nu se poate intersecta cu statele teroriste”, a spus Zelenski.

In this article