Tranzacții ilegale în sumă de 2 milioane de lei

Acțiunile de investigație și urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cât și implicarea altor persoane ce fac parte din grupul infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de...

Acțiunile de investigație și urmărire penală în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cât și implicarea altor persoane ce fac parte din grupul infracțional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetățenilor continuă.

În acest context, angajații Poliției Capitalei de comun cu procurorii Procuraturii mun. Chișinău, în cadrul măsurilor de documentare au stabilit că membrii grupului infracțional, după sustragerea mijloacele financiare pe cardurile bancare a cetățenilor le transferau pe conturile lor, ulterior prin intermediul portmoneelor crypto-valutare erau convertiți în cryptomonede ”Bitcoin” și ”Litecoin”.

Suspecții pe parcursul anului 2020 până în prezent,  pe contul figuranților au efectuat tranzacții de convertire a cryptomonedei ”Bitcoin” și ”Litecoin” în sumă de 2 milioane de lei.

Totodată, de către angajații Direcției de Poliție a mun. Chișinău,  de comun cu procurorii Procuraturii  mun. Chișinău, Oficiul principal, cu suportul mascaților de la  BPDS ,,Fulger” al IGP, au mai efectuat 5 percheziții și au fost reținute două  persoane.

În cadrul perchezițiilor autorizate dispuse de organele de drept,  la domiciliile și în automobilele suspecților, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 560 000 de lei, totodată fiind ridicate conform procedurii două automobile ce aparțin acestora.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă închisoare pe un termen de până la 8 ani.

În privința lor fiind aplicată măsura preventivă, arest pe un termen de 30 de zile.

Procurorii și polițiștii continuă acțiunile de urmărire penală și măsurile speciale de investigație pentru documentarea, stabilirea și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în activitatea criminală.

Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliția  solicită cetățenilor să țină cont de următoarele recomandări:

–  Dacă ați fost contactat de persoane străine și se prezintă ca fiind angajați ai  băncii nu aveți încredere, mai întâi verificați informația; 

– Nu comunicați datele bancare persoanelor pe care nu le cunoașteți;

–  Dacă doriți de a vinde careva bunuri prin intermediul relelor de socializare, nu acceptați să fie efectuate tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

În caz că vi s-a întâmplat asemenea caz,  apelați de urgență cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau  serviciului unic 112.

In this article