Șapte instituții de învățământ medical din Republica Moldova au fost dotate cu simulatoare pentru examinarea ginecologică ce vor fi utilizate pentru instruirea specialiștilor în screeningul cervical. De asemenea, Laboratorul Citologic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală a beneficiat de microscoape de laborator și accesorii performante (obiective) pentru examinarea frotiurilor citologice, transmite Breaking News.
Echipamentul a fost procurat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în baza contribuției financiare de peste 21,000 USD a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în cadrul proiectului “Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020”.
Simulatoarele ginecologice vor fi utilizate pentru formarea abilităților practice ale studenților, rezidenților, medicilor practicieni și asistentelor medicale în prelevarea corectă a testului citologic de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”; Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, colegiile de medicină din Orhei, Bălți, Ungheni și Cahul și Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii.
Proiectul „Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020” este realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu sprijinul UNFPA și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin și RoAid, având scopul de a reduce cazurile de îmbolnăvire și mortalitate provocate de cancerul de col uterin. Anual în țara noastră se înregistrează circa 160 de cazuri de deces ale femeilor din această cauză.