Svetlana Tihanovskaia va fi condamnată la 19 ani de închisoare în Belarus pentru că a candidat la alegeri împotriva lui Lukașenko

Parchetul din Belarus a cerut, luni, 19 ani de închisoare pentru Svetlana Tihanovskaia, opozantă aflată în exil, și judecată în absență din ianuarie, în mijlocul unei campanii de...

Parchetul din Belarus a cerut, luni, 19 ani de închisoare pentru Svetlana Tihanovskaia, opozantă aflată în exil, și judecată în absență din ianuarie, în mijlocul unei campanii de reprimare a oricăror voci critice la adresa regimului Lukaşenko.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, este refugiată în Lituania şi se confruntă cu o mulţime de acuzaţii, printre care „înaltă trădare” şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

În tipul unei audieri care a avut loc, luni, la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare, a anunţat agenţia oficială de presă bielorusă Belta, preluată de AFP și Agerpres.

O pedeapsă similară a fost solicitată împotriva uni alt opozant aflat în exil, Pavel Latuşko, fost ministru al culturii şi fost director al teatrului academic de stat din Belarus, a adăugat Belta.

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia – Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski – judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare, potrivit aceleiaşi surse.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulţimi în întreaga ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări.

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neobosit.

Într-un interviu acordat AFP în ianuarie, Tihanovskaia a calificat procesul său drept o „farsă” şi o „răzbunare personală” a lui Aleksandr Lukaşenko împotriva celei care i-a pus în pericol poziția de dictator în 2020.

În vara anului 2020, Belarusul a fost zguduit de o mişcare de protest istorică împotriva realegerii controversate a lui Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii, trucând alegeri și mimând democrația din 1994.

Arestările în masă, exilurile forţate şi încarcerarea activiştilor pentru democraţie şi a jurnaliştilor au spulberat această mişcare.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, un blogger popular care îl critica vehement pe Lukaşenko, a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare, în special pentru „organizarea de dezordini în masă” şi „incitare la ură în societate”.

La începutul lunii ianuarie, un tribunal bielorus a început să îl judece şi pe Ales Bialiaţki, un activist pentru democraţie încarcerat, co-câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi fondator al centrului pentru drepturile omului Viasna. Bialiaţki şi asociaţii săi riscă fiecare până la 12 ani de închisoare.

In this article